DEDA SA ALCHAJMEROM IZBO UNUKU: Ono što je počelo kao porodična svađa, završilo se TRAGEDIJOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

jezivo

DEDA SA ALCHAJMEROM IZBO UNUKU: Ono što je počelo kao porodična svađa, završilo se TRAGEDIJOM!

Tomizava ima Alchajmera, progresivni i nepovratni neurološki poremećaj koji uništava neurone i smanjuje delove mozga

Objavljeno:

Počelo je kao porodična svađa i završilo se tragedijom - tinejdžerku iz Japana na smrt je izbo njen deda u slučaju koji je šokirao naciju.

Na sudu u zapadnom Japanu prošlog meseca, Susumu Tomizava (88) priznao je da je ubio svoju unuku Tomomi (16) pre skoro dve godine, ali je rekao da se toga ne seća.

Tomizava ima Alchajmera, progresivni i nepovratni neurološki poremećaj koji uništava neurone i smanjuje delove mozga.

Njegovi advokati su na suđenju rekli da ne bi trebalo da bude krivično odgovoran jer njegova bolest izaziva demenciju, stanje obeleženo višestrukim kognitivnim deficitima kao što je gubitak pamćenja.

- U to vreme je bio neuračunljiv zbog demencije i konzumiranja alkohola... i stoga se izjasnio da nije kriv - rekli su oni.

Međutim, sud u gradu Fukuj se ne slaže. Tomizava je 31. maja osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ubistva.

Slučaj je šokirao mnoge u Japanu, naciju u kojoj je broj starijih dementnih pacijenata u porastu.

Suđenje, koje je uživo prenošeno iz sudnice, pažljivo je praćeno, a mnogi su izrazili sažaljenje zbog Tomizave i gubitka porodice.

Izbodena na smrt

Tomizava i Tomomi živeli su u njegovom domu u gradu Fukuj. Uveče 9. septembra 2020. godine posvađali su se što je rezultiralo smrću tinejdžerke.

Tomizava se prisetio da je te večeri puno popio. Uznemiren i pijan, uzees je kuhinjski nož dugačak 17 centimetara, ušao u sobu unuke i više puta je ubo u vrat.

Uzbuna je podignuta kada je Tomizava pozvao svog najstarijeg sina, rekavši mu da je pronašao krvavo telo unuke. Policija je ubrzo stigla na mesto događaja i uhapsila ga.

Njegovo mentalno stanje bilo je u velikom fokusu tokom suđenja, dok su doktori, advokati i sudije raspravljali da li je svoju unuku ubio svesno ili ne.

Doktori koji su ga pregledali rekli su da je imao motiv za ubistvo. Tužioci su rekli da je stariji čovek bio u mogućnosti da kontroliše svoje postupke i mogao da prosudi šta je pogrešno, a šta nije.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/CBS New York

U svojoj presudi, sud je priznao Tomizavinu Alchajmerovu bolest, ali je rekao da je razumeo težinu svojih postupaka.

- Nakon pažljivog ispitivanja i konsultacija sa optuženim, doneli smo pažljivu presudu. Okrivljeni je bio u stanju psihičke iscrpljenosti u vreme zločina i imao je velikih poteškoća da proceni šta je tačno ili pogrešno ili da se odvrati od izvršenja krivičnog dela, ali nije bio u stanju u kojem nije mogao da to učini - rekao je sudija Jošinobu Kavamura.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.