NEZAMISLIVO JE, NE MOGU BITI DEO EU! Oglasio se Šolc nakon sastanka sa Kurtijem
Olaf Šolc i Aljbin kurti, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ, EPA-EFE/FILIP SINGER

POSETA PRIŠTINI

NEZAMISLIVO JE, NE MOGU BITI DEO EU! Oglasio se Šolc nakon sastanka sa Kurtijem

Avion kojim je Šolc putovao sleteo je u 9.45 časova na prištinski aerodrom, kako je predviđeno dnevnim redom, prenosi portal Kosovo online pisanje tamošjih medija.

Objavljeno: 13:22h

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao u Prištinu, a dočekao ga je kosovski premijer Aljbin Kurti zajedno sa ambasadorom Nemačke na tzv. Kosovu.

Avion kojim je Šolc putovao sleteo je u 9.45 časova na prištinski aerodrom, kako je predviđeno dnevnim redom, prenosi portal Kosovo online pisanje tamošjih medija.

Kurti i Šolc su u zgradi Vlade u 10.45 časova počeli sastanak, a nakon sastanka najavljena je konferencija za novinare.

Kurti je u četvrtak, komentarišući posetu kancelara Šolca Kosovu, rekao da očekuje novi i energičan početak Berlinskog procesa.

Priština je prva destinacija Šolcove posete regionu, a on će posle podne otputovati u Beograd.

Premijer Kosova Aljbin Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao je da je poseta kancelara Kosovu istorijska.

1 / 4 Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Povodom dijaloga sa Beogradom, Kurti je Šolcu preneo da je Kosovo pokazalo posvećenost, ali da Srbija "nastavlja da blokira rešenja", piše Reporteri.

"Ova poseta je istorijska, jer je to prva poseta nemačkog kancelara Vladi Kosova. Večno smo vam zahvalni na podršci", kazao je Kurti.

Kako je naveo, tokom sastanka sa Šolcom razgovaralo se o dijalogu Beograda i Prištine kao i o Berlinskom procesu.

"Što se tiče dijaloga, rekao sam mu da smo pokazali posvećenost, ali da Srbija nastavlja da blokira rešenja koja nudimo, čak i za Berlinski proces. U ovom procesu Kosovo pokazuje svoje približavanje politici EU", rekao je Kurti.

Kako prenosi Ljajmi, Kurti je najavio da će krajem ove godine Kosovo podneti zahtev za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a da je za članstvo u Savetu Evrope dobilo saglasnost i podršku Nemačke.

„Naša aplikacija za članstvo u Savetu Evrope naišla je na puno razumevanje", rekao je Kurti.

Oglasio se i Šolc

Šolc kaže da je nezamislivo da dve zemlje koje se ne priznaju budu deo Evropske unije.

"Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Кosova, onda je nezamislivo da dve zemlje koje ne priznaju jedna drugu da budu deo EU. Za Кosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nemački kancelar je, između ostalog, rekao da izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak ima punu podršku Nemačke.

Kako prenosi Ljajmi, Šolc je rekao da je važno da dijalog Kosova sa Srbijom napreduje kao preduslov za investicije i članstvo u EU i da Beograd i Priština moraju pronaći političko rešenje koje doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Dodao i da je sa Kurtijem razgovarao o Berlonskom procesu, ukidanju viza za građane Kosova, te situaciji u Ukrajini.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

"Pored naših odnosa, razgovarali smo o viznoj liberalizaciji koja nedostaje i o stavu Kosova protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo kao pouzdan partner stoji na strani međunarodne zajednice. Razgovarali smo o Berlinskom procesu, želim da ga oživimo zajedno sa našim partnerima ove godine i ove jeseni će biti konferencija u Berlinu", rekao je Šolc.

Šolc je istakao da je ukidanje viza za građane Kosova proces koji treba da ide napred.

"EU mora da radi svoj posao. Uporno se bavim ovim aspektom", rekao je Šolc.

Nemački kancelar je rekao i da mu je drago što je u poseti Kosovu, kao prvom mestu na njegovoj turneji po Balkanu.

"Ovo pokazuje koliko su naši odnosi bliski", naglasio je Šolc.

(Espreso/Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.