LEPOTA OVOG GRADA OPČINJAVA! Tokom NACIZMA dobio PODRUGLJIV naziv, a sada RAJSKA destinacija sa ELITNIM čarima
Viši, Francuska, Foto: Printscreen/Youtube/RSFranceIDF

viši

LEPOTA OVOG GRADA OPČINJAVA! Tokom NACIZMA dobio PODRUGLJIV naziv, a sada RAJSKA destinacija sa ELITNIM čarima

Grad se počeo razvijati krajem 19.veka pod nadzorom Napoleona III, a arhitektura u Višiju predstavlja mešavinu vizantijskih, venecijanskih, neo-gotičkih, art nouveau i art-deko uticaja

Objavljeno: 12:25h

Kao deo neokupiranog područja, Viši je 1940. godine bio administrativno središte i glavni grad Francuske, koja je u to vreme sarađivala s nacističkom Nemačkom (podrugljivi naziv Puppet Government of Germany).

Danas je Viši elegantan, jednostavan i spokojan gradić u departmanu Alije s 26.000 stanovnika, 300 kilometara jugoistočno od Pariza.

Gradić na reci Alije nudi veliki izbor atrakcija za posetioce. Najpoznatiji je po svom kvalitetu spa sadržaja, uključujući Thermes des Dômes ili Vichy Spa Les Celestins, zbog kojih je i dobio naziv Kralj spa gradova. No, tu je još mnogo toga što možete videti.

Centar grada Višija nudi veliki izbor kvalitetnih hotela, bezbroj parkova i vrtova, atraktivnih ulica ili guinguettes (open-air kafić / restoran sa plesnim podijumom) uz reku Alije. Ovde nije potrebno nijedno prevozno sredstvo, što bi izazvalo čuđenje kod velikog broja ljudi jer su navikli da gde god da pođu koriste auto, motor, tramvaj, voz ili autobus.

Da je čovek na nekom drugom mestu, verovatno bi jedva čekao da dođe na odredište, ali ovde se uživa u svakom pređenom metru. U jednom trenutku je to mirna šetnja uz reku, a u drugom, za otprilike deset minuta hoda, sami centar gde su smeštene raskošne prodavnice i još mnogo toga.

Grad se počeo razvijati krajem 19.veka pod nadzorom Napoleona III, a arhitektura u Višiju predstavlja mešavinu vizantijskih, venecijanskih, neo-gotičkih, art nouveau i art-deko uticaja. Možete lutati od parka engleskog stila do kupole spa centra Les Dômes orijentalnog stila pa sve do malenih uličica pokraj reke Alije, gde se nalaze brojne privatne zgrade nežnih tonova, koje su stvorene samo za divljenje.

Na popisu spomenika u Francuskoj nalazi se gradska opera Opera de Vichy. Njena arhitektura dostojna je velikih muzičkih i vokalnih talenata. U ovom jedinstvenom, cvetno-nadahnutom italijanskom stilu enterijera sa skladom zlata i slonovače, možete uživati u svim lirskim žanrovima, u dve sezone nastupa. Zimi to uključuje pozorište, ples i lirske umetnosti, dok letnji program uključuje klasičnu muziku u svim oblicima – koncerte, opere, balete…

Viši, Francuska
foto: Profimedia

Viši danas ima infrastrukturu među najmodernijima u Evropi. Postoji nekoliko različitih izvora negazirane vode u gradu: neki su s mlakom, a neki s hladnom vodom. Bronzane slavine imena Celestin savršeno su mesto na kojem možete probati vodu direktno s izvora, u samom centru grada. Za one sa malo dubljim džepom, tu su razni spa hoteli koji nude hidroterapijske tretmane pomoću termalnih voda, osteopatije, fizioterapije i tretmana nege kože.

Viši, Francuska
foto: Profimedia

Ovde se govori da te vode leče reumatizam, artritis i razne probleme s varenjem. Kao rezultat toga, veliki broj starijih, otmenih francuskih državljana dolazi na odmor baš ovde. Viši proizvodi i flaširane vode koje se izvozeširom sveta pod imenima Vichy Celestins i Vichy Saint-Yorre, a takođe se koriste i u zdravstvene svrhe.

Parc des Sources (Park izvora) je jedna od najlepših javnih zelenih površina u gradu, a nalazi se u neposrednoj blizini većine glavnih atrakcija. Izgrađen je 1812. godine po nalogu Napoleona III, a na severu parka smeštena je velika staklena zgrada, poznata kao Hall des Sources.

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube/RSFranceIDF

Tu se nalazi tačka u kojoj se nekoliko prirodnih izvora konvergiraju i rastu. Iz dvorane možete posmatrati kako voda u mehurićima dolazi iz dna na površinu. Naravno, pored svega navedenog, Viši mnogo toga nudi posetiocima, pa ukoliko budete u mogućnosti da posetite Francusku, svakako svratite do ovog grada koji će vas u najmanju ruku oduševiti.

Bonus video:

01:22

Nedimović o formiranju nove vlade: KOGA BRIGA ŠTA JA VOLIM

(Espreso/Kafenisanje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.