POTRESAN GOVOR ČUVENOG GLUMCA: Metju Mekonahi u Beloj kući o MASAKRU u Juvaldeu (VIDEO)
Metju Mekonahi, Foto: Printscreen/Instagram/katiecouric

OGLASIO SE

POTRESAN GOVOR ČUVENOG GLUMCA: Metju Mekonahi u Beloj kući o MASAKRU u Juvaldeu (VIDEO)

Metju Mekonahi, koji je priznao da i sam poseduje oružje, podelio je sa novinarima u Beloj kući detalje svojih razgovora sa ožalošćenim porodicama u Juvaldeu.

Objavljeno:

Nakon sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, oskarovac Metju Mekonahi održao je emotivan govor u Beloj kući. Slavni glumac zatražio je da se sprovede reforma zakona o naoružanju, kako se ne bi ponovili zločini poput onog u školi u njegovom rodnom Juvaldeu, kada je 18-godišnjak ubio 19 đaka starosti 9 i 10 godina i dve nastavnice.

Metju Mekonahi, koji je priznao da i sam poseduje oružje, podelio je sa novinarima u Beloj kući detalje svojih razgovora sa ožalošćenim porodicama u Juvaldeu.

"Zajednička nit – nezavisno od besa, zbunjenosti i tuge – bila je ista. Kako ove porodice da odaju počast deci i nastavnicama, održavajući u životu njihove snove? Kako da gubitak ovih života nešto promeni?", upitao je Mekonahi.

"Dok odajemo počast žrtvama i odajemo im priznanje, moramo priznati da ovoga puta nešto izgleda drugačije. Mogu li obe strane da vide dalje od politike i da priznaju da imamo problem sa očuvanjem života? Moramo se trezveno i iskreno pogledati u ogledalo i rebrendirati sebe na osnovu pravih vrednosti", rekao je Mekonahi boreći se sa emocijama.

Njegova supuga Kamila Alves držala je u krilu zelene patike jedne od žrtava masakra. Mekonahi je rekao da ih je devojčica nosila jer je volela prirodu i želela je da postane biolog. Govorio je o tome kako su te male patike, sa srcem koje je devojčica nacrtala na desnoj patici, bile jedini jasan dokaz prilikom njene identifikacije.

Rekao je da su tela ubijenih imala ogromne rane jer su bila pogođena puškom AR-15, da je bio potreban DNK test da se identifikuju - ili zelene patike.

Reforma koja se predlaže podrazumeva, između ostalog, pozadinsku kontrolu i podizanje donje starosne granice za kupovinu oružja kao što je AR-15 sa 18 na 21 godinu. Da podsetimo, osumnjičeni za masakr, Salvador Ramos, kupio je pušku nekoliko dana nakon što je napunio 18 godina.

Mekonahi je rekao da su predložene mere razumne i da je odgovornim vlasnicima oružja preselo to što se zloupotrebljava Drugi amandman na američki ustav koji garantuje pravo na posedovanje naoružanja.

1 / 12 Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

"Ovakva pravila nisu korak unazad, već korak unapred za naše društvo i Drugi amandman", poručio je Mekonahi.

(Espreso/ABC news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.