DESET NAJSKUPLJIH NAMIRNICA NA SVETU: Komad mesa 2,500 dolara, JEDNA NAMIRNICA SE PROIZVODI U SRBIJI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nisu za svačiji džep

DESET NAJSKUPLJIH NAMIRNICA NA SVETU: Komad mesa 2,500 dolara, JEDNA NAMIRNICA SE PROIZVODI U SRBIJI!

Ovih deset prehrambenih namirnica su najskuplje na svetu

Objavljeno:

Kopi luwak (Civet coffee) kafa: 100 dolara po šolji

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/RTS

Ovo je ujedno i najskuplja kafa na svetu, a cena joj se kreće oko 100 dolara po šolji. Možda najinteresantnija činjenica u vezi sa njom jeste da se pravi od životinjskog izmeta. Naime, ova kafa dolazi od zrna koja se skupljaju iz izmeta azijske životinje civet koja najviše podseća na naše mačke (zapravo je u srodstvu sa mungosima). Navodno, njihov digestivni trakt daje kafi slatkastu aromu i nežan, jasan ukus. Godišnja proizvodnja ove najskuplje kafe na svetu je oko 450 kilograma i najviše se prodaje u Japanu i SAD.

Govedina Wagyu Ribeye: 250 dolara po komadu

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/leckere Küche

Ova retka govedina dolazi iz Japana, a stoka se redovno masira i govedina je uključena u njihovu ishranu. Možda deluje kao da bi to uticalo na ukus mesa, ali zapravo nema nikakvog direktnog uticaja. Masiranje se obavlja kako bi sprečilo grčenje mišića usled malog prostora u kom su smeštene. Oni koji su probali ovu govedinu, tvrde da je ukus mesa spektakularan. Cene se kreću oko 250 dolara po komadu.

Berco’s Billion Dollar kokice: 250 dolara po pakovanju

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Posoljene najskupljom soli uz dodatak organskog šećera za karamelu, ove kokice još sadrže i jestive pahuljice zlata od 23 karata. Ovakav spoj sastojaka definitivno doprinosi finalnoj ceni.

Sir od magarećeg mleka: 1.000 $ po kilogramu

Ovaj sir zapravo dolazi iz Srbije. Napravljen je od mleka magarca sa farmi u Zasavici, 50 kilometara od Beograda, po tradicionalnom receptu. S obzirom na to da magarci proizvode relativno malo mleka, postupak se ponavlja tri puta dnevno, a procenjeno je da je potrebno više od 15 magaraca kako bi se skupilo oko četiri litra. Ovaj sir iz naše zemlje nahvaljen je širom sveta i mnogi tvrde da vredi svaki dolar, pa čak da njegovu težinu treba meriti u zlatu.

Golden Phoenix Cupcake mafini: 1.000 dolara po komadu

Veruje se da je ovo jedan od najskupljih mafina na svetu, čija se cena kreće oko 1.000 dolara po komadu. Napravljeni su od zrna vanile iz Ugande i prvoklasne čokolade Amedei Porcelena. Nakon toga dodaje se hladan čokoladni preliv, pa se prekriva jestivim prahom od zlata.

Saffron (Šafran) začin: 1.500 $ za oko 450 grama

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

Šafran je najskuplji začin na svetu koji nastaje od istoimene biljke. Svaki cvet donosi po tri dela koja se pažljivo beru, a potom suše. Visini cene najviše doprinosi ručni rad neophodan za skupljanje i sušenje. Ovaj začin garantovano daje poseban ukus jelu, ali retko će se naći na nečijem svakodnevnom spisku namirnica koje su potrebne za pripremu obroka.

230 Fifth Hotdog: 2.300 $ po komadu

U najskupljem hotdogu možete uživati ako posetite restoran 230 Fifth u Njujorku, zakažete čak 48 časova unapred i izdvojite 2.300 dolara. Ispunjen najboljim kavijarom i veličine je palice za bejzbol.

Yubari King dinja: 12.000 dolara po komadu

Dinja
Dinjafoto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Ova sorta dinja nastaje u staklenicima grada Jubari u Japanu. Za cenu od dvanaest hiljada dolara po komadu važe za jedne od najskupljih zdravih namirnica sveta. Jubari king dinja hvaljena je zbog izvanrednog slatkog ukusa, kao i proporcija koje se mnogima dopadaju.

Jestivi zlatni listići: 15.000 dolara za oko 450 grama

Jestivi zlatni listići se uglavnom se koriste za dekoraciju hrane. Cena varira u zavisnosti od težine, ali za nekih pola kilograma potrebno je izdvojiti oko petnaest hiljada dolara. Najpopularniji su tokom dodela Oskara, a ljudi ih koriste za kolače u poznatom obliku nagrade ili za pića. Za neke žurke, prah se dodaje i u šampanjac.

Almas kavijar: 25.000 dolara

Ovaj kavijar iz Irana važi za najskuplji koji može da se nabavi. Ujedno, njega uopšte nije tako lako nabaviti, a ko uspe, stići će mu upakovan u metalnoj kutiji sa zlatom od 24 karata. Često se kaže da je namenjen carevima i kraljevima. Cena svakako prati tu izreku, s obzirom na to da se kreće oko 25.000 dolara.

( Espreso/luxlife.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.