"HELP ME"! JEZIVE PORUKE NA ETIKETAMA I KUTIJAMA POZNATOG MODNOG BRENDA: Radnici OČAJNIČKI traže POMOĆ? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen

EKSPLOATACIJA?

"HELP ME"! JEZIVE PORUKE NA ETIKETAMA I KUTIJAMA POZNATOG MODNOG BRENDA: Radnici OČAJNIČKI traže POMOĆ? (FOTO)

Poznati brend odeće Šein osnovan u Kini, nalazi se usred skandala, jer su je različite nevladine organizacije optužile za negativan uticaj na životnu sredinu i nesigurne uslove rada u zemljama kao što su Bangladeš, Indija, Kambodža, Indonezija, Malezija i Šri Lanka

Objavljeno:

Postoje radna mesta u zemljama trećeg sveta na kojima se zaposleni svakodnevno suočavaju sa užasnim uslovima rada, sve do tačke radne eksploatacije, ali radnici su prinuđeni to da trpe zbog potrebe za poslom. Jedno od mesta gde je dobro poznato da se ovakve stvari dešavaju je u modnim kompanijama, jer su navodno uslovi njihovih zaposlenih veoma loši, posebno u zemljama poput Kine, Bangladeša, Indije, Kambodže, Šri Lanke i Malezije.

Ilustracija
Ilustracija foto: Ilustracija, EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Jedna od takvih kompanija za koju se tvrdi da se pridružuje užasnom tretmanu svojih zaposlenih je onlajn prodavnica odeće Shein (Šein), s obzirom na to da je nedavno na TikTok-u postao viralan snimak korisnice ove mreže na kojem je pokazala poruke pomoći koje se nalaze na etiketama odeće, a za koje se čini da su od radnika modne kompanije. Fotografije sa ovim porukama stigle su od različitih ljudi, iz različitih mesta, što znači da je ovaj vapaj uzeo maha.

Ali Šein nije samo još jedan brend brze mode. Šein je jako brzo porastao poslednjih godina, zahvaljujući rastućoj popularnosti onlajn kupovine. U 2020. Šein je samo zaradio skoro 10 milijardi dolara. A sada, prema nedavnom izveštaju Blumberga, Šeinova procena je približno 100 milijardi dolara. Međutim, Šein ne planira da svoju vrednost učini dostupnom javnosti.

Osim navoda o užasnim uslovima rada i mizerno niskim platama, koji predstavljaju jasan primer eksploatacije i napada na ljudska prava još gori su navodi da se dešava i eksploatacija dečijeg rada i prinudni rad.

Osoba zadužena za razotkrivanje slučaja bila je Larica Arkos, koja je preko svog TikTok naloga @mattessss podelila da je kada je otvorila kese svoje porudžbine renomiranog brenda pronašla poruke od nekoga ko traži pomoć.

Međutim, nije prvi put da se ovaj slučaj razotkriva, budući da su ranije, na drugim društvenim mrežama, i drugi korisnici podelili svoja slična iskustva.

U porudžbinama Šein prodavnice nalazile su na robu za oznakama i porukama sa molbom za pomoć.

Pomoć
foto: Printscreen/Tik tok

Neki korisnici su do ovih uznemirujućih informacija i slika došli onda kada su hteli da nešto naruče iz ove poznate prodavnice.

I umesto da dođu do poodataka kako da poruče i koja su iskustva drugih korisnika, došli su do ovih slika.

S obzirom na to da je Larin video postao viralan, stigao je i do onlajn prodavnice o kojoj je i reč.

Šein zvanični nalog je dao komentar o tome, uveravajući da su podeljene informacije lažne i da čekaju poruku da se nekako reši taj nesporazum.

Obaveštenje
foto: Printscreen/Tik tok/Shein

Postali smo svesni da ovaj video sadrži dezinformacije o SHEIN-u i želimo da se pozabavimo netačnim tvrdnjama. Pošaljite nam direktnu poruku", napisali su u komentaru videa korisnice koji je isti objavila.

Iako se za sada ne zna šta se s tim u vezi desilo, korisnici interneta uveravali su da i pored strašnih uslova kojima su zaposleni izloženi, prodavnice posvećene brzoj modi su kompanije koje su razotkrivene od strane različitih nevladinih organizacija (NVO) zbog negativnog uticaja na životnu sredinu generišući više zagađenja od drugih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.