(UŽIVO) LAVROVLJEV PUT ZA SRBIJU ĆE MORATI DA SAČEKA! U Severodonjecku žestoke ulične borbe!
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KADOBNOV

RATNO STANJE

(UŽIVO) LAVROVLJEV PUT ZA SRBIJU ĆE MORATI DA SAČEKA! U Severodonjecku žestoke ulične borbe!

* Nestašica vode za piće u Mariupolju * Papa ponovo poziva na "prave pregovore" * Rusija tvrdi: Oboreni ukrajinski MiG-29 i An-26

Objavljeno: 23:58h

Činjenice:

Zelenski sa trupama u Zaporožju

Erdogan: Evropa u panici zbog sukoba u Ukrajini

Čečenski lider Kadirov poziva Zelenskog na predaju

Na istoku Ukrajine navodno ubijen ruski general

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 103. dan.

1 / 12 Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je juče ukrajinske trupe na prvoj liniji fronta, u jugoistočnom regionu Zaporožje.

- Želim da vam zahvalim za vaš veličanstven rad, za vašu službu državi. Vi štitite sve nas, našu državu - rekao je Zelenski vojnicima.

Turski predsednik izjavio je da je Evropa u panici zbog sukoba u Ukrajini.

- U vreme kada se naša zemlja već 11 godina uspešno nosi sa ilegalnom migracijom iz Sirije, u Evropi posmatramo paniku zbog rusko-ukrajinske krize. Molimo se za brzi izlazak sveta iz ovog kritičnog perioda koji doživljava - poručio je Erdogan na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska avijacija oborila ukrajinski lovac MiG-29, a jedinice PVO transportni An-26 sa naoružanjem i opremom.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena da bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rešenje. Njegovu izjavu prokomentarisao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da bi bilo bolje da se saveznici fokusiraju na to da postave Rusiju na njeno mesto jer se "sama ponižava".

Iz časa u čas:

23:42 U Severodonjecku žestoke ulične borbe

Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ukrajinska vojska ne napušta svoje pozicije u Severodonjecku, gradu gde se trenutno odvijaju najveće ulične borbe.

- Naši heroji ne odustaju od pozicija u Severodonjecku. U gradu se odigravaju žestoke ulične borbe - rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Kada je reč o širem, industrijskom delu regiona Donbas, gde se nalazi Severodonjeck, Zelenski je rekao da "ukrajinski Donbas stoji čvrsto".

23:30 Blinken: Postoje verodostojni izveštaji koji ukazju da Rusija "krade" ukrajinske žitarice za svoj profit

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u ponedeljak da postoje verodostojni izveštaji koji ukazuju na to da Rusija „krade“ ukrajinske žitarice spremne za izvoz, da bi ih prodala za sopstveni profit.

Prema Rojtersu, Blinken je rekao da je navodna krađa deo širih ruskih akcija tokom sukoba u Ukrajini, pošto je napadnuta zemlja onesposobljena da izveze svoj usev pšenice, usled čega se produbljuje globalna kriza nestašice hrane.

22: 23 Zelenski: Rusija želi Zaporožje

Vladimira Zelenskog je rekao da su mirovni pregovori sa Rusijom na „nultom nivou“ i da veruje da ruske trupe nameravaju da zauzmu Zaporožje, veliki grad na jugoistoku zemlje, što bi omogućilo njenoj vojsci da napreduje bliže centralnim oblastima, prenosi Asosiated press.

Grad, koji ima oko 720.000 stanovnika, glavni je grad regiona koji deli njegovo ime, jedno od najvećih industrijskih čvorišta u tom delu zemlje.

21.53 Nebenzja napustio SB UN dok je govorio Šarl Mišel

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja napustio je danas salu za sednice Saveta bezbednosti nakon optužbi na račun Moskve koje je uputio šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je svu odgovornost za globalnu prehrambenu krizu prebaci na Kremlj, te je optužio Rusiju da blokira ukrajinske luke i krade žito. Nebenzja nije želeo da sluša njegov govor i napustio je salu, dok je njegov zamenik u UN Dmitrij Poljanski skrenuo pažnju na "ogromnu količinu neutemeljenih optužbi koje su izneli zapadni partneri", prenosi Guardian.

21:23 Zvaničnik UN: Sukob u Ukrajini „stvara krizu trgovine ljudima“

Raseljavanje miliona Ukrajinaca nakon sukoba u Ukrajini „pretvara se u krizu trgovine ljudima“, izjavila je danasPramila Paten, specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje.

Paten je u ponedeljak rekla u Savetu bezbednosti UN u Njujorku da je zapadnim saveznicima koji već vojno podržavaju ukrajinski otpor takođe potreban „koherentan i koordinisan odgovor“ za rešavanje vanredne situacije.

- Žene i deca koji beže od sukoba su meta trgovine ljudima i eksploatacije – u nekim slučajevima suočeni su sa daljom izloženošću silovanju i drugim rizicima dok traže utočište.

21:09 Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uvelo je individualne sankcije 61 američkom zvaničniku

20:20 Zelenski: Kijev počinju da usmeravaju ka nepovoljnom sporazum

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je svet umoran od situacije u Ukrajini i Kijev počinju polako da usmeravaju ka nepovoljnom rezultatu po pitanju sporazuma sa Ruskom Federacijom, prenela je agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinsku "Pravdu".- Nemam nikakve razgovore o bilo kakvim planovima o mirovnim pregovorima. Takvi pregovori su danas na nultom nivou - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, svet je sve umorniji od situacije u Ukrajini.

- Ljudi žele nekakav rezultat za sebe, a narodu i meni je potreban rezultat za nas - rekao je on.

19:10 SAD otpužile Romana Abramoviča za izvoz američkih aviona u Rusiju bez dozvole

Američke vlasti optužile su ruskog oligarha Romana Abramoviča za izvoz dva aviona američkog porekla u Rusiju bez dozvole. Savezni sud u Njujorku potpisao je danas nalog kojim se odobrava zaplena dva aviona u vlasništvu Abramoviča, Boing 787-8 Dreamliner i Gulfstream G650ER, navodi se u sudskim dokumentima.

Tužioci kažu da su oba aviona u martu prebačena u Rusiju, u suprotnosti sa američkim sankcijama uvedenim Moskvi kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

18:51 "Epidemija" kolere "već je počela" u Mariupolju, prenose ukrajinske vlasti

Ruski zvaničnici u okupiranom Mariupolju zatvorili su južni lučki grad zbog karantina zbog mogućeg izbijanja kolere, saopštile su ukrajinske vlasti. Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja, rekao je za ukrajinsku televiziju da se grad priprema za epidemiju jer se leševi i smeće gomilaju u gradu.

18:26 Rojters: Putin potpisao ukaz o isplati oštete porodicama pripadnika Nacionalne garde

Rojters prenosi, pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju Tass da je Predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se nalaže isplata po 5 miliona rubalja porodicama svakog pripadnika Nacionalne garde Rusije koji je poginuo u Ukrajini i Siriji.

17:30 Istraživački novinar stavljen na rusku poternicu?

Istraživački novinar poznat po svom izveštavanju o ruskim bezbednosnim agencijama rekao je da je stavljen na poternicu i da su ruske vlasti zamrzle njegove bankovne račune.

Andrej Soldatov, koji je suosnivač sajta Agentura.ru, napisao je na Tviteru da su njegovi računi u ruskim bankama „uhapšeni, a ja sam stavljen na rusku poternicu“.

16:50 Rusi pomeraju brodove?

Ukrajinska mornarica saopštila je da su se ruski brodovi povukli iz priobalnih delova Crnog mora. Kako se navodi, brodovi ruske Crnomorske flote povukli na više od 100 kilometara od ukrajinskih obala nakon što su napadnuti raketama i dronovima.

15:35 Zelenski: Rusija brojnija u Sevedonjecku, ali Ukrajina može da uzvrati

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruske snage imaju brojčanu prednost u bici za istočni grad Sevedonjeck, ali da ukrajinske snage imaju sve šanse da uzvrate.

Zelenski je rekao novinarima na brifingu u Kijevu da će situacija za Ukrajinu postati veoma teška, ako Rusija uđe u istočni region Donbasa, preneo je Rojters.

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

On je istakao da Rusija konstantno želi da okupira južni grad Zaporožje i da se nadvila pretnja nad tim regionom.

15:25 Novi problemi u Mariupolju, grad ide u karantin? Strahuje se od izbijanja opasne bolesti

15:12 Ni jedna strana nije spremna na povlačenje u Severodonjecku

Ukrajina je rasporedila dovoljno snaga da odbije ruske napade na liniji fronta u gradu Severodonjecku na istoku zemlje i nijedna strana nije spremna na povlačenje, rekao je danas gradonacelnik Oleksandr Stjuk za ukrajinsku televiziju i istakao da u gradu besne ulične borbe.

- Mi smo tamo rasporedili dovoljno snaga i resursa da uzvratimo na napade - rekao je Stjuk, prenosi Rojters.

1 / 6 Foto: Profimedia

U odvojenoj izjavi, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je na brifingu da Rusija ne štedi ni trupe, ni opremu dok pokušava da zauzme Sevedonjeck, najveći grad koji kontroliše Ukrajina u regionu Luganska.

14:40 Kuleba rekao saveznicima da ne veruju Putinu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je zapadne saveznike da ne veruju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da neće koristiti trgovinske rute za napad na Odesu.

- Ovo je isti Putin koji je Šolcu i Makronu rekao da neće napasti Ukrajinu nekoliko dana pre nego što je pokrenuo specijalnu operaciju našu zemlju. Ne možemo da verujemo Putinu, njegove reči su prazne - napisao je Kuleba na Tviteru.

14:15 Rusija: Oboren ukrajinski vojni avion, uništeno 18 tenkova...

Rusija je danas saopštila da je oborila još jedan ukrajinski vojni avion i uništila industrijske objekte fabrike koja je popravljala ukrajinska oružana vozila u Harkovskoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je uništeno još 18 ukrajinskih tenkova i ubijeno 450 nacionalista, preneo je BBC.

13:07 Putin: Greške Zapada dovele su do globalne inflacije i siromaštva

12:45 Zelenski razgovarao sa Džonsonom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, koji je potvrdio novi paket vojne pomoći Kijevu.

On je dodao da traže načine za izbegavanje krize hrane i uklanjanje blokade luka.

12:36 Peskov o otkazivanju posete Lavrova Srbiji: Zatvaranje neba neće uticati na odnose sa prijateljskim zemljama

12:21 Peskov: Rusija ne predstavlja pretnju Finskoj i Švedskoj

Rusija nije predstavljala i ne predstavlja pretnju Finskoj i Švedskoj, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Želim da podsetim na reči predsednika Vladimira Putina da Ruska Federacija nikada nije predstavljala i ne predstavlja bilo kakvu pretnju Finskoj i Švedskoj, kao što ni ove zemlje ne predstavljaju pretnju nama. Putin je to uporno ponavljao - rekao je Peskov.

12:18 Lavrov: Situacija oko posete Srbiji je nezamisliva

11:25 Otkazana poseta Sergeja Lavrova Beogradu

Sergej Lavrov, Srbija
foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KADOBNOV

11:00 Guverner: Stvari su se pogoršale u Severodonjecku

Ukrajinska pozicija se "malo pogoršala" u Severodonjecku, rekao je regionalni guverner Sergej Hajdaj.

- Naši branioci su uspeli da izvedu kontranapad na određeno vreme, oslobodili su skoro polovinu grada. Ali se situacij sada malo pogoršala po nas - rekao je Hajdaj.

10:44 "Ne bi trebalo zatvoriti ambasadu SAD u Moskvi"

Rusija ne bi trebalo da zatvori ambasadu SAD, uprkos krizi zbog sukoba u Ukrajini, jer dve najjače nuklearne sile moraju da nastave da pregovaraju, rekao je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven za Tass.

09:47 Ambasadorka Hrvatske oglasila se o ranjenom i zarobljenom Hrvatu u Ukrajini

09:34 Lavrov zakazao konferenciju za novinare

Ruski šef diplomatije će u 13 časova po moskovskom vremenu održati konferenciju za novinare, umesto da krene na put u Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Podsetimo, Lavrov je trebalo danas i sutra da bude u poseti Beogradu. Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova.

09:10 U Ukrajini poginuo nemački dobrovoljac

U Ukrajini je poginuo Nemac Bjern C. koji se dobrovoljno priključio ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusa.

Bjern je prvi Nemac koji je ubijen u ratu u Ukrajini, a njegovu smrt saopštila je jedinica u kojoj se borio Međunarodna legija za odbranu Ukrajine, prenose nemački mediji.

Jedinica dobrovoljaca iz inostranstva nije navela gde, i pod kojim uslovima je poginuo nemački državljanin.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke preko ambasade u Kijevu pokušava da rasvetli situaciju.

08:25 Ukrajinci objavili novu procenu ruskih gubitaka

Ukrajinci tvrde da su do sada ubili preko 31.250 ruskih vojnika. Takođe, tvrde da su uništili gotovo 1400 tenkova.

07:54 NATO održava vežbe u Baltičkom moru,učestvuju Švedska i Finska

NATO je u nedelju pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

Godišnja BALTOPS 22 pomorska vežba, pokrenuta 1972. godine, nije održana kao odgovor na konkretnu pretnju, međutim, kako navodi AP, Severnoatlanski savez je naveo da "sa Švedskom i Finskom, NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga".

07:31 Saliven: Moskva i Vašington ne mogu da se razdvoje

Moskva i Vašington ne mogu u potpunosti da se razdvoje, rekao je danas američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven.

- Ne možemo samo da prekinemo diplomatske odnose i jednostavno ne razgovaramo. Mi u najmanju ruku svaki dan sedimo jedni pored drugih u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku - poručio je on.

Kako je rekao, bez obzira na sve, bolje je da razgovaraju jedni sa drugima u SB UN, kao i da bi trebalo da imaju ambasade.

- Ovo je minimum. Ovo je osnovno. Trebalo bi da imamo ambasade u Moskvi i Vašingtonu, a ne samo rusku misiju pri UN - kazao je američki ambasador u Moskvi.

07:15 Ukrajinski poslanik uhapšen u Moldaviji

Ukrajinski poslanik Jevhen Jakovenko pritvoren je na moldavskoj granici na zahtev Interpola, saopštila je u nedelju moldavska pogranična policija.

Jakovenko je smešten u istražni pritvor, rekao je predstavnik pogranične policije, prenosi Rojters.

Šef Interpola za Moldaviju Viorel Tentiju rekao je juče da je Jakovenko stavljen na listu traženih osoba, nakon optužbi iz Belorusije za mito i korupciju.

07:00 Britanija će isporučiti Kijevu raketne sisteme

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, u potezu koordinisanom sa Sjedinjenim Američkim Državama, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ministar odbrane Ben Volas rekao je, objašnjavajući poklon u vidu sistema višestrukog lansiranja M270, da će se britanska podrška Ukrajini promeniti u skladu sa razvojem ruske taktike, prenosi agencija Rojters.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.