MONSTRUOZAN ČIN U PAKISTANU: Trojica muškaraca SILOVALA majku dvoje dece
Ilustracija, Foto: Profimedia

jezivo!

MONSTRUOZAN ČIN U PAKISTANU: Trojica muškaraca SILOVALA majku dvoje dece

Fuzia Said, aktivistkinja za prava žena u Pakistanu, pozvala je policiju da "životnu sredinu učini bezbednijom za žene"

Objavljeno:

Navodno grupno silovanje žene u vozu izazvalo je gnev u Pakistanu, u kojoj je zbog ovog slučaja, po ko zna koji put ponovo pokrenuta debata o pravima žena u toj zemlji.

Trojica muškaraca, od kojih je jedan bio kontrolor karata, optuženi su da su silovali 25-godišnju majku dvoje dece, dok je prošle nedelje putovala iz grada Karačija u Multan u pakistanskoj provinciji Pendžab, navodi pakistanska agencija.

Dodaje se da se napad dogodio nakon što su je muškarci zamolili da se preseli u drugi vagon u kom ima klima-uređaj. Trojica muškaraca uhapšena su pod sumnjom da su silovali, navodi se u policijskom izveštaju u koji je CNN imao uvid.

Žene često na meti silovatelja u Pakistanu
Žene često na meti silovatelja u Pakistanufoto: EPA/AKHTAR GULFAM

Salman Sufi, šef premijerove jedinice za implementaciju strateških reformi, rekao je za CNN da je vlada naredila železničkim operaterima da poboljšaju bezbednost žena u vozovima, uz mere koje uključuju postavljanje video nadzora u zajedničkim prostorijama, tastere za hitne slučajeve u kabinama i patroliranja policajki.

Incident je izazvao gnev u ovoj zemlji od 220 miliona, koja ima lošu evidenciju u zaštiti prava žena i gde brutalni akti rodno zasnovanog nasilja i seksualnog napada često dolaze na naslovne strane novina.

Fuzia Said, aktivistkinja za prava žena u Pakistanu, pozvala je policiju da "životnu sredinu učini bezbednijom za žene", dok je pakistanski list "Davn" u sredu izrazio ogorčenje zbog onoga što je nazvao "užasnim zločinom".

Prema pakistanskoj komisiji za ljudska prava, više od 5.200 žena u Pakistanu prijavilo je da su silovane u 2021. godine, ali stručnjaci veruju da je stvarni broj mnogo veći jer se mnoge žrtve previše plaše da istupe zbog društvene stigmatizacije i okrivljavanja žrtava u patrijarhalnom društvu.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.