UKRAJINI STIŽE MOĆNO ORUŽJE IZ AMERIKE: Reakcija Kremlja biće ŽESTOKA, u rukavu imaju pravu ZVERINU (VIDEO)
Ukrajina, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

UKRAJINI STIŽE MOĆNO ORUŽJE IZ AMERIKE: Reakcija Kremlja biće ŽESTOKA, u rukavu imaju pravu ZVERINU (VIDEO)

Ukrajinci su se dugo odupirali ruskim napadima, međutim, sve vreme ističu potrebu za dodatnim, naprednijim oružjem.

Objavljeno:

Ruske rakete sa lakoćom pogađaju gradove kao što je Nikolajev.

U subotu je projektil pao na stambeni blok u gradu, pri čemu je jedna osoba poginula, a sedam povređeno. Ukrajincima nedostaju raketni sistemi velikog dometa koji bi im omogućili uzvratnu vatru, kao i odbrambene protivvazdušne baterije, rekao je Roman Kostenko, ukrajinski političar i komandant specijalnih snaga u Nikolajevu za "Gardijan".

- Veoma je teško preživeti kada vas artiljerija pogađa 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji - dodao je Kostenko.

Rakete džavelin koje su poslale SAD bile su neefikasne jer su Rusi sakrili svoja oklopna vozila u mreži kanala za navodnjavanje iz sovjetskog doba.

- Naše protivtenkovsko oružje ih ne vidi. Ako nam naši partneri daju tešku artiljeriju i napredne sisteme kao što su MRLS (raketni sistemi sa višestrukim lansiranjem), možemo da pobedimo i povratimo okupiranu teritoriju - rekao je on.

U međuvremenu, sve više država skače u pomoć Ukrajini.

Raketni sistemi MLRS

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da će poslati naprednije raketne sisteme u Kijev, oružje koje su ukrajinski lideri tražili dok se bore da zaustave ruski napredak u regionu Donbasa.

1 / 7 Foto: Profimedia

Artiljerijski raketni sistemi srednjeg dometa deo su nove tranše od 700 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od SAD koja će uključivati helikoptere, sisteme protivtenkovskog naoružanja džavelin, taktička vozila, rezervne delove i još mnogo toga, prema rečima visokih zvaničnika. Paket oružja će biti zvanično predstavljen u sredu.

Bajden je rekao da će se ruska invazija na Ukrajinu okončati diplomatskim putem, ali Sjedinjene Države moraju da obezbede značajno oružje i municiju kako bi Ukrajini dale najveću polugu za pregovaračkim stolom.

- Zato sam odlučio da Ukrajincima obezbedimo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini - napisao je Bajden u autorskom tekstu za Njujork Tajms.

Odluka SAD o raketnim sistemima pokušava da uspostavi ravnotežu između želje da se pomogne Ukrajini u borbi protiv ruskih napada, a da se pritom ne obezbedi oružje koje bi moglo da omogući Ukrajini da pogodi ciljeve duboko u Rusiji i izazove eskalaciju rata.

Bajden je u ponedeljak rekao da SAD neće poslati Ukrajini „raketne sisteme koji mogu da udare u Rusiju“. Svaki sistem naoružanja može da puca u Rusiju ako je dovoljno blizu granice, ali paket pomoći koji se očekuje da bude predstavljen u sredu bi poslao rakete srednjeg dometa, rekli su zvaničnici.

Ukrajinci su uverili američke zvaničnike da neće ispaljivati rakete na rusku teritoriju, saopštili su visoki zvaničnici administracije. Bajden je u svom eseju u Tajmsu dodao: „Mi ne ohrabrujemo niti omogućavamo Ukrajini da udari van njenih granica. Ne želimo da produžavamo rat samo da bismo naneli bol Rusiji".

Raketni sistem Himars

Zvaničnici su rekli da je plan da se Ukrajini pošalje raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), koji je montiran na kamion i može da nosi kontejner sa šest raketa. Sistem može da lansira raketu srednjeg dometa, što je trenutni plan, ali je takođe sposoban da ispali raketu većeg dometa od oko 300 km.

Otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, mnoge svetske nacije su nastojale da podrže Ukrajince slanjem oružja. Čak i pre toga, mnoge zemlje su nudile ograničenu pomoć zbog ruske aneksije Krima, na jugu Ukrajine 2014. godine.

Do sad je oko 30 zemalja poslalo oružje Ukrajini. Među njima su SAD, Britanija, Australija, Japan, Nemačka, Francuska, Belgija, Poljska, Hrvatska, Švedska, Finska, Norveška, Španija, Italija, Grčka, Severna Makedonija, Rumunija, Litvanija, Letonija, Estonija.

Oružje koje je Zapad poslao Ukrajini je podeljeno u četiri kategorije: osnovno oružje i municija, projektili, dronovi za napad i artiljerija, piše "Konverzejšen".

Tradicionalno oružje

Puške i municija čine veliku količinu poslatog oružja. SAD su poslale Ukrajini preko 50 miliona komada municije za pištolje, puške i artiljeriju. Municiju su isporučile i Kanada, Grčka, Litvanija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija i Slovenija.

Korisnost oružja i municije je prilično jasna: bez njih, ukrajinski vojnici – i civili koji su im se pridružili – ne mogu da se brane. Ova oprema je takođe jednostavna za učenje kako da se koristi, a relativno je mala i lagana, što olakšava slanje velikih količina iz jedne zemlje u drugu.

Projektili

Zemlje su Ukrajini obezbedile protivtenkovske, protivvazdušne i protivbrodske rakete, među kojima je i protivtenkovska “džavelin”. Do danas su SAD dostavile Ukrajini više od 7.000 džavelina.

Protivtenkovske rakete poput “džavelina” su jednostavne za upotrebu, a vojni stručnjaci tvrde da je potrebno samo 30 minuta da se nauči njihovo korišćenje. Štaviše, korisnik može da ispali oružje i zatim pobegne u zaklon, bez potrebe da usmerava projektil do cilja.

SAD trenutno isporučuju brže “džavelina” u Ukrajinu nego što mogu da ih zamene, tako da bi američka zaliha uskoro mogla da se smanji.

Osim toga, druge zemlje u Ukrajinu šalju protivvazdušne rakete i raketne sisteme. Rakete “stinger” su protivvazdušni ekvivalent protivtenkovskom oružju “džavelin”, dovoljno lagane da može da ih nosi i da njima upravlja jedna osoba, bez potrebe za upravljanjem nakon ispaljivanja. Oni mogu da pogode ciljeve maksimalno udaljene samo oko 8 kilometara.

Gepard tenkovi za protivvazdušnu odbranu nemačke proizvodnje su oklopna protivvazdušna vozila koja se brzo kreću i mogu da pogode avione na udaljenosti od 16 kilometara.

Lansirni sistem S-300, koji je prvobitno razvijen za Sovjetski Savez, Slovačka šalje u Ukrajinu. Ima domet od oko 200 kilometara.

S-300 i “gepardi” su bolji od “stingera” u borbi protiv ruskih dronova, koje Rusija koristi za ispaljivanje bombi i projektila na udaljene ciljeve u Ukrajini.

Velika Britanija je Ukrajini poslala protivbrodske projektile kako bi sprečila da Rusija blokira ukrajinske luke. Poslala joj i protivtenkovske sisteme “nlaw”.

Dronovi

Ukrajina koristi takozvane „dronove za napad“ SAD i Turske za uništavanje ruskih tenkova i artiljerije. Ovo oružje obično je malo – na primer, dron “svičblejd” koji SAD šalje dugačak je 2 metra i težak oko tri kilograma. Oni se razlikuju po mogućnostima, ali mogu da unište ruske tenkove.. Pored toga, korišćeni su za odvraćanje ruske protivraketne odbrane kao mamac prilikom napada na ruske brodove.

SAD razmatraju i slanje naprednijih dronova, kao što je “MK-9 riper”, koji je dvostruko brži od dronova koje Ukrajina sada koristi. “Riper” se takođe može kontrolisati sa više od 1.600 kilometara udaljenosti - za razliku od manjih dronova, kojima je potreban kontroler da bi bili na udaljenosti od oko 160 kilometara. Postoji zabrinutost oko toga da li bi međunarodno pravo moglo da ograniči američke isporuke “ripera” Ukrajini – i da li bi to dodatno uplelo NATO u rat.

Artiljerija

Konačno, zemlje su takođe nedavno počele da šalju Ukrajini artiljeriju ili topove velikog kalibra koji se koriste za kopneno ratovanje. Razlog za slanje ovih naprednijih sistema je taj što Rusija pokušava da „koristi granatiranje dugog dometa kako bi oterala većinu ukrajinskih snaga i tek onda slala kopnene trupe i tenkove da obezbede zemlju“, navodi se u jednoj analizi.

U ovoj situaciji, artiljerija, iako zahteva napredniju obuku i više od jedne osobe za upravljanje, ima veći domet od tradicionalne municije i može da pomogne Ukrajini da nastavi da iscrpljuje ruske snage, koje ih i dalje brojčano nadmašuju.

"Dolivanje ulja na vatru"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je SAD da, isporukom oružja Ukrajini, "dolivaju ulje na vatru" u sukobu i potvrđuju nameru da se bore do poslednjeg Ukrajinca.

- Tu nema ništa novo. Verujemo da SAD namerno i marljivo dolivaju ulje na vatru. SAD se, očigledno, zaista drže kursa borbe sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca - naveo je Peskov komentarišući planove Vašingtona da pošalje višecevne lansere raketa Ukrajini, a prenosi TAS S.

On je dodao da ruska vojska preduzima sve mere kako bi umanjila rizike u slučaju da Ukrajina dobije ove lansere raketa od sAD.

Peskov je naglasio da Moskva ne veruje tvrdnjama Kijeva da neće ispaljivati rakete ka Rusiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.