Kina implementirala skoro 500 projekata u pacifičkim ostrvskim zemljama
Kina, Foto: Kineska medijska grupa

DRUGI SASTANAK

Kina implementirala skoro 500 projekata u pacifičkim ostrvskim zemljama

Ovakvi projekti su pomogli ostrvskim zemljama Pacifika da izgrade važnu infrastrukturu kao što su putevi, mostovi, pristaništa, bolnice, škole i stadioni i obučili oko 10.000 profesionalaca u različitim oblastima, navodi dokument.

Objavljeno: 11:56h

Kina je implementirala skoro 500 kompletnih projekata fabrika, tehničke pomoći, pomoći u naturi i projekata koncesionih zajmova u pacifičkim ostrvskim zemljama od uspostavljanja diplomatskih odnosa, navodi se u dokumentu o stavu koji je objavljen u ponedeljak nakon drugog sastanka ministara spoljnih poslova Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja.

Ovakvi projekti su pomogli ostrvskim zemljama Pacifika da izgrade važnu infrastrukturu kao što su putevi, mostovi, pristaništa, bolnice, škole i stadioni i obučili oko 10.000 profesionalaca u različitim oblastima, navodi dokument. Kina je poslala medicinske timove u osam pacifičkih ostrvskih zemalja koje imaju diplomatske odnose sa Kinom i potpisala dokumente o saradnji u okviru „Pojasa i puta“ sa svih 10 pacifičkih ostrvskih zemalja koje imaju diplomatske odnose sa Kinom, navodi se u dokumentu. Od 1992. do 2021. godine, ukupan obim trgovine između Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja koje imaju diplomatske odnose sa Kinom zabeležio je prosečan godišnji rast od 13 odsto i povećan je za preko 30 puta, dok su dve strane stvorile 22 para sestrinskih provincija/država i gradova, navodi se u dokumentu. Premijer i ministar spoljnih poslova Fidžija Frenk Bainimarama i kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji kopredsedavali su drugim sastankom ministara spoljnih poslova Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja u ponedeljak.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.