UKRADENA ZLATNA RELIKVIJ U NJUJORKU: Vredna 2 miliona evra
Relikvija, Foto: Youtube printscreen

ŠOKANTNO!

UKRADENA ZLATNA RELIKVIJ U NJUJORKU: Vredna 2 miliona evra

Eparhija je saopštila da su lopovi presekli metalno zaštitno kućište i pobegli sa tabernakulom koji datira od otvaranja crkve 1890-ih. Tabernakul, kutija sa predmetima Svetog Pričešća, napravljena je od 18-karatnog zlata i ukrašena draguljima

Objavljeno:

Krajem prošle nedelje, nepoznata osoba je upao u oltar u crkvi u Njujorku i ukrao zlatnu relikviju vrednu 2 miliona evra i uklonio glavu sa statue anđela.

Incident se dogodio između 18.30 časova u četvrtak i 16 časova u subotu u Sv. Avgustin rimokatoličkoj crkvi, poznatoj kao "Notre Dam" u četvrti Park Sloup u Bruklinu. Crkva je tada bila zatvorena zbog izgradnje.

Kako prenosi pastor crkve, ukradeni su i snimci kamera iz crkvenog bezbednosnog sistema.

Eparhija bruklinska nazvala je to „drskim zločinom nepoštovanja i mržnje“. Eparhija je saopštila da su lopov ili lopovi presekli metalno zaštitno kućište i pobegli sa tabernakulom koji datira od otvaranja crkve 1890-ih. Tabernakul, kutija sa predmetima Svetog Pričešća, napravljena je od 18-karatnog zlata i ukrašena draguljima, saopštila je policija i eparhija. Procenjuje se na 2 miliona dolara. Eparhija je saopštila da je nezamenljiva zbog svoje istorijske i umetničke vrednosti.

Prema vodiču objavljenom na veb stranici crkve, tabernakul je sagrađen 1895. i obnovljen 1952. i 2000. godine. Opisuje se kao "remek-delo i jedan od najskupljih tabernakula u zemlji, čuvan sopstvenim bezbednosnim sistemom", koji uključuje "protuprovalni sef sa elektronskim upravljanjem" i čelične ploče od jednog inča koje "potpuno zatvaraju tabernakul".

Statue anđela koje se nalaze pored tabernakula su obezglavljene i uništene, saopštila je eparhija. Sef u sakristiji, gde se sveštenici pripremaju za misu, takođe je otvoren, ali unutra ništa nije bilo.

Sveta Evharistija, hleb osvećen kao telo Hristovo, uzet je iz skinije i bačen na oltar.

- Ovo je poražavajuće, jer je Skinija centralni fokus naše crkve van bogosluženja, u kojoj se nalazi Telo Hristovo, Evharistija, koja se predaje bolesnima i vezanim za kuće. Znati da je provalnik ušao u najsvetiji prostor naše prelepe Crkve i uložio velike napore da useče u bezbednosni sistem je gnusan čin nepoštovanja - rekao je Rev. Frank Tumino, paroh Sv. Avgustin je rekao u saopštenju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.