(UŽIVO) 95. DAN RATA U UKRAJINI: Najavljen poseban samit EU, Erdogan sutra razgovara sa Putinom i Zelenskim?
Ilustracija, Foto: Printscreen, Wikipedia

sukob u ukrajini

(UŽIVO) 95. DAN RATA U UKRAJINI: Najavljen poseban samit EU, Erdogan sutra razgovara sa Putinom i Zelenskim?

Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu nezavisnost

Objavljeno: 23:08h

* Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 30.000 vojnika * Podoljak: Ruska invazija može se zaustaviti jedino silom * Ukrajina počela da dobija rakete Harpun i samohodne haubice * Porošenko sprečen da napusti zemlju

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 95. dan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je juče telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom.

Sa druge strane, član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak tvrdi da se ne može verovati bilo kakvom dogovoru sa Moskvom i da se ruski napad može zaustaviti samo silom.

- Bilo kakav sporazum sa Rusijom nije vredan ni pare. Da li je moguće pregovarati sa državom koja uvek cinično i propagandistički laže - napisao je Podoljak na Telegramu.

1 / 6 Foto: Printscreen/Facebook

Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu nezavisnost. Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je danas "potpunu autonomiju i nezavisnost" obrazloživši da se ne slaže sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o sukobu.

Rusija je takođe uspešno testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na udaljenosti od oko 1.000 kilometara. Raketa je ispaljena iz Barencovog mora i pogodila je metu u Belom moru.

Juče su se nastavile žestoke borbe u regionu Donbas, a o tome koliko je situacija u ovom regionu teška govorio je i ukrajinski predsednik, koji je uprkos lošim rezultatima i dalje optimističan.

- Ukrajina će vratiti sve što joj je Rusija otela, to je samo pitanje vremena- izjavio je Zelenski.

Iz časa u čas:

22:56 Borelj i Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, tokom kojeg su se složili da je potrebno pojačati evropske sankcije Rusiji.

- Pozvao sam Dmitrija Kulebu pre samita EU. Složili smo se da je potrebno pojačati sankcije Rusiji - napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

On je dodao da će lideri zemalja članica EU na predstojećem samitu razgovarati o tome "kako podržati izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine".

22:17 Pobednici Evrovizije na aukciji prodali trofej: Planiraju da kupe tri drona za ukrajinsku vojsku

21:26 Zelenski tvrdi da je zauzimanje Severodonjecka glavni cilj Rusije: U gradu uništena ključna infrastruktura

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u ruskom granatiranju uništena celokupna ključna infrastruktura u gradu Severodonjecku u Luganskoj oblasti.

Zelenski tvrdi da je zauzimanje tog grada "glavni cilj" Rusije, prenosi Rojters.

- Kao posledica ruskih napada na Severodonjeck, sva ključna infrastruktura grada je uništena - rekao je Zelenski.

20:54 EU bez dogovora o naftnom embargu: Sutra nastavak pregovora

19:23 Mitropolit Ilarion tvrdi: Ukrajinska pravoslavna crkva nije saopštila da se odvaja od nas

18:41 Podoljak: Pobeda Rusije bi gurnula čovecanstvo u mračno doba

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da bi "puštanje Rusije da pobedi" u ratu u Ukrajini "otvorilo Pandorinu kutiju i gurnulo čovečanstvo u mračno doba" i ocenio da je "zaustavljanje Rusije" zajednička misija svih civilizovanih zemalja.

- Svaki autokrata mogao bi da izazove teritorijalne sukobe, zauzme zemlje i istrebi nacije. Zaustavljanje Rusije je misija svih civilizovanih zemalja. Ima vremena, ali treba požuriti - poručio je Podoljak.

17:20 Nekoliko eksplozija u Žharkovu nakon posete Zelenskog

Nekoliko eksplozija čulo se danas u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati posle posete vojnicima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se danas prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada.

Veliki oblak tamnog dima mogao se videti kako se diže na severoistoku u centru grada, preneo je Rojters.

Harkov je poslednjih dana bio izložen ruskom granatiranju nakon nekoliko nedelja relativnog mirovanja.

14:30 Erdogan: Razgovaraću sutra sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da sutra razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

- Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO - rekao je Erdogan novinarima po povratku iz posete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV, preneo je TAS S.

- Mi sanjamo da će se rat između Rusije i Ukrajine što pre završiti mirom, ali da se čini da se događaji razvijaju negativno iz dana u dan - ocenio je Erdogan.

- U ponedeljak ću imati telefonske razgovore i sa (predsednikom) Rusije i (predsednikom) Ukrajine. Nastavićemo da pozivamo strane da koriste kanale dijaloga i diplomatije - istakao je turski lider.

12:49 Održaće se poseban samit EU u Briselu posvećen Ukrajini

11:52 Konašenkov: U Ukrajini uništeno skladište oružja, oboren Su-25

Portparol ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izneo je danas nove podatke sa fronta u Donbasu i potvrdio da su ruske snage, koristeći visokoprecizne rakete, uništile veliko skladište oružja ukrajinskih snaga na prostoru fabrike u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti.

- Ruska sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 i četiri drona, a rakete ispaljene iz vazduha pogodile su tri komandna centra, 25 položaja ukrajinske vojske, tri skladišta municije, radar i raketni sistem Osa-AKM - naveo je Konašenkov.

On je kazao da je ruska ratna avijacija pogodila dva komandna centra i 53 položaja ukrajinske vojske, pri čemu je eliminisano 300 ekstremista i uništeno oko 50 jedinica vojne tehnike, prenosi portal Sputnjik.

- Raketne snage i artiljerija pogodile su 62 komandna centra i 596 položaja ukrajinske vojske - rekao je portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije

10:19 Ukrajinci raketiraju naseljena mesta u regionu Zaporožja

Ukrajinska vojska nastavlja da raketira naseljena mesta u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine višecevnim raketnim sistemima i balističkim raketama Točka-U, izjavio je danas član glavnog saveta Regionalne vojno-civilne uprave Vladimir Rogov.

U izjavi za TAS S on je rekao da ruski odbrambeni sistemi svakodnevno obaraju ukrajinske rakete iznad naselja Vasiljevka i Pologi.

- Ukrajinske snage nastavljaju da mahnito granatiraju gradove Vasiljevka i Pologi u blizini linije fronta. Ta mesta su na udaru višecevnih raketnih sistema i projektila Točka-U. Svakog dana, bezbroj projektila se obara iznad ovih mirnih gradova - rekao je Rogov i naglasio da je prisustvo ruskih trupa na teritoriji regiona Zaporožja garancija bezbednosti za lokalno stanovništvo.

10:10 Kelin: Rusija nema nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini

Rusija nema nameru da upotrebi taktično nuklearno oružje u Ukrajini, saopštio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin u intervjuu za BBC.

- Taktično nuklearno oružje u skladu sa ruskom vojnom doktrinom ne koristi se u takvim konfliktima. Mi imamo striktni spisak uslova upotrebe taktičkog nuklearnog oružja - naglasio je Kelin.

Kako je dodao, uglavnom se radi o situacijama kada je pod znakom pitanja postojanje države, prenosi Sputnjik.

- To u ovoj situaciji nije slučaj - rekao je diplomata.

09:14 Zelenski očekuje "dobre vesti" od zapadnih partnera o pomoći u odbrani

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da su "ključne oblasti borbe" između ostalih Severodonjeck, Lisičansk, Bahmut i Popasna.

- Svakodnevno radimo na jačanju naše odbrane. Ovo je pre svega snabdevanje oružjem. Svaki dan smo sve bliži trenutku kada će naša vojska tehnološki i vatrenom moći nadmašiti okupatore. Naravno, mnogo zavisi od partnera, od njihove spremnosti da Ukrajini obezbede sve što je potrebno za odbranu slobode. I očekujem dobre vesti o ovome već sledeće nedelje - rekao je Zelenski.

08:50 Putin ukinuo starosnu granicu za prijavu u rusku vojsku

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se koji omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije.

Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini, navodi BBC, a prenosi Tanjug.

08:15 Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

Kadirov je na Telegramu napisao da je Severodonjeck, kako je naveo, "potpuno oslobođen", prenosi RIA Novosti.

07:14 Zelenski: Vratićemo sve što nam je Rusija oduzela

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je oslobođenje Ukrajine svakim danom sve bliže i da je "samo pitanje vremena" kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela.

- Ukrajina će vratiti sve što joj je Rusija otela, to je samo pitanje vremena - izjavio je Zelenski, prenosi CNN.

06:45 Ruske snage pojačavaju napade na Severodonjeck

Ruske snage pojačale su napad na ukrajinski grad Severodonjeck nakon što su saopštile da su zauzele obližnji železnički čvor Liman.

Lokalni mediji su preneli saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem je potvrđeno da je preuzeta puna kontrola nad Limanom, zapadno od Sjeverodonjecka, dok Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, tvrdi da se bitka za Liman nastavlja, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

06:40 Solarna elektrana u blizini Harkova oštećena nakon granatiranja

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da su u višestrukim ruskim udarima pogođene obližnje zajednice i infrastruktura u blizini Harkova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.