GRČKA POLICIJA ZAPALJIVIM BOMBAMA RASTERIVALA MASU: Siloviti protesti u Solunu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sukob

GRČKA POLICIJA ZAPALJIVIM BOMBAMA RASTERIVALA MASU: Siloviti protesti u Solunu!

Ranije danas demonstranti su se sukobili s policijom na glavnom državnom univerzitetskom kampusu u Solunu

Objavljeno:

Odred policije za suzbijanje nereda u Solunu suzavcem je rasterao masu koja je policiju napala zapaljivim bombama i kamenicama tokom protesta protiv plana Vlade da radi prevencije uvede policiju u objekte grčkih univerziteta.

Oko 5.000 pripadnika levičarskih i anarhističkih grupa učestvovalo je u maršu kroz centar Soluna, pri čemu su neki razbijali izloge i palili kante za smeće. Privedeno je najmanje osam osoba. Nema izveštaja o povređenima.

Ranije danas demonstranti su se sukobili s policijom na glavnom državnom univerzitetskom kampusu u Solunu, nedeljama zatvorenom jer je pod okupacijom demonstranata levice koji pokušavaju da spreče izgradnju nove zgrade biblioteku na mestu gde je njihov „skvot“, a policija je tu da štiti građevinske radnike.

Demonstranti su ljuti zbog plana Vlade da ustanovi novo policijsko telo koje će čuvati univerzitetske kampuse, kojima nedostaje efikasno privatno obezbeđenje i koji su često poprište političkog nasilja i sitnog kriminala.

Grčka vlada desnog centra ukinula je decenijama stare zakone koji su u ime zaštite akademskih sloboda efikasno u većini prilika sprečavali policiju da uđe na univerzitetsko područje.

Levičarske opozicione stranke oštro su kritikovale taj potez, kao i planirano prisustvo policiju u kampusima, što se očekuje da će početi narednih nedelja.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.