KOLIKA JE STOPA SMRTNOSTI OD ORUŽJA U AMERICI U ODNOSU NA SVET? Za samo 10 dana dve masovne PUCNJAVE u ovoj zemlji
Ilustracija, Foto: Profimedia

incidenti

KOLIKA JE STOPA SMRTNOSTI OD ORUŽJA U AMERICI U ODNOSU NA SVET? Za samo 10 dana dve masovne PUCNJAVE u ovoj zemlji

Prema ovim podacima, države sa najmanjom stopom smrtnosti od vatrenog oružja su Singapur (0,01), Japan (0,02), Južna Koreja (0,02) i Kina (0,02)

Objavljeno: 12:51h

Dva slučaja masovnih pucnjava u školi u Teksasu i supermarketu u Bafalu još jednom je podsetila Amerikance koliko je stopa smrtnosti od vatrenog oružja u SAD viša u odnosu na druge razvijene zemlje.

Prema podacima iz 2019. godine (još uvek nema ažurnijih) SAD se nalaze na 32. mestu u svetu po broju smrtnih slučajeva u pucnjavama na 100.000 stanovnika. Da je ovaj broj visok pokazuje i činjenica da je u SAD-u stopa smrtnosti 3,96, dok je u Kanadi taj broj šest puta manji i iznosi 0,47, a u Velikoj Britaniji 0,04 na 100.000 stanovnika.

Ukoliko uzmemo podatke za svaku američku državu pšosebno u nekim delovima brojke su još više. Primera radi u državi Kolumbija taj procenat iznosi 18,5, dok je u Luizijani 9,34 na 100.000 ljudi. Džordžija i Kolorado su nešto bliže državnom proseku i u njima je stopa smrtnosti od vatrenog oružja 5,62 i 2,27.

Ove brojke uzete su iz ogromne baze podataka Instituta za zdravstvenu statistiku i evaluaciju Univerziteta u Vašingtonu. Ovaj Institut svake godine prikuplja podatke preminulih iz svih zemalja i uzrok njihove smrti.

Prema ovim podacima, države sa najmanjom stopom smrtnosti od vatrenog oružja su Singapur (0,01), Japan (0,02), Južna Koreja (0,02) i Kina (0,02).

- Pomalo je neverovatno da država poput naše ima toliki stepen smrtnosti vatrenim oružjem. Ukoliko nas uporedite sa drugim razvijenim zemljama, brojke su zaista visoke - kaže Ali Mokdad profesor javnog zdravlja i epidemiologije sa Instituta za zdravstvenu statistiku i evaluaciju, koji je i učestvovao u ovom istraživanju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Među državama koje imaju veću stopu smrtnosti uglavnom su one iz Centralne Amerike i Kariba, najviše zbog okršaja bandi i trgovine drogom.

- Bande i krijumčari drogom se bore između sebe za prevlast nad teritorijama, a i često se obračunavaju sa policijom - rekao je Mokdad.

U ovim pucnjavama, kaže on, često stradaju i nevini slučajni prolaznici, koje pogodi metak u unakrsnoj vatri.

Apsolutni rekorderi među državama su El Salvador (36,78), Venecuela (33,27), Gvatemala (29,06), Brazil (21,93), Bahami (21,52), Honduras (20,15), Meksiko (16,41), Belize (16,22) i Trinidad i Tobago (15,62).

Mokdad kaže da je trgovina drogom razlog velike stope smrtnosti vatrenim oružjem i u dve Azijske zemlje. U pitanju su Filipini sa 8,05 odsto i Tajland sa 3,35 odsto. U većini drugih zemalja u jugoistočnoj i istočnoj Aziji ove brojke su niže od jedan odsto.

1 / 6 Foto: Profimedia

Rezultati istraživanja su pokazali da je stopa smrtnosti vatrenim oružjem u SAD viša od većine država u podsaharskoj Africi, među kojima su i mnoge od najsiromašnijih država na svetu u kojima je stopa kriminala u porastu.

Samo Južna Afrika, Zelenorska ostrva i Lesoto imaju veću stopu smrtnosti od SAD, dok su u Somaliji, Maliju, Bocvani, Eritreji, Nambiji i Džibutiju te brojke slične kao one u Americi i kreću se između tri i četiri odsto.

Bonus video:

05:36

NIJEDNA ZEMLJA PORED MAĐARSKE NEĆE UVESTI VANREDNO STANJE! Pilot Ignjatović o saopštenju premijera Viktora Orbana

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.