ZABRANA UVOZA RUSKE NAFTE: Fon der Lajen otkrila NOVE MOMENTE!
Ursula fon der Lajen, Foto: FOTO: EPA / LARRY W. SMITH, Profimedia, EPA-EFE/PATRICK SEEGER, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

SIGURNA

ZABRANA UVOZA RUSKE NAFTE: Fon der Lajen otkrila NOVE MOMENTE!

Njeni komentari su izrečeni nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban obelodanio da neće da razgovara o sankcijama Rusiji

Objavljeno:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbacila je danas mogućnost da će na specijalnom zasedanju Evropskog saveta sledeće nedelje biti postignut sporazum u okviru EU o zabrani na uvoz ruske nafte.

U intervjuu za portal Politiko.eu koji je dala na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Fon der Lajen je rekla da ne želi da pobuđuje "lažna očekivanja" da će sporazum biti postignut sledeće nedelje.

"Mislim da to nije tema koju bi trebalo rešavati na zasedanju Evropskog saveta, jer ćemo se baviti tehničkim pitanjima. Tema su zemlje bez izlaza na more, kojima je potrebno alternativno snabdevanje putem gasovoda, tako da morate da govorite o ulaganju u gasovode i da povećate snabdevanje, a mi ćemo razgovarati o rafinerijama koje moraju da se modernizuju, investicijama i obnovljivoj energiji", rekla je predsednica Evropske komisije.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Postoji politički element o kome bi se moglo razgovarati, a to je pitanje koliko je ostalih 26 zemalja članica EU spremno da ulaže u Mađarsku. Ipak, prve i najvažnije poteškoće su tehničke prirode i o tome moramo da razgovaramo", rekla je Fon der Lajen.

Upitana da li očekuje da će se o tom pitanju razgovarati na predstojećem specijalnom zasedanju Evropskog saveta 30.-31. maja, ona je ponovila: "Ne očekujem to i ne želim da pobuđujem lažna očekivanja".

Njeni komentari su izrečeni nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban obelodanio da neće da razgovara o sankcijama Rusiji na predstojećem specijalnom zasedanju Evropskog saveta 30. i 31. maja u Briselu, iako, kako ocenjuje Politiko, uvođenje sankcija na uvoz ruske nafte predstavlja ključni test kredibiliteta EU.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.