PRINCIP JEDNE KINE: SZS još jednom odbacila predlog vezan za Tajvan
Ilustracija, Foto: Kineski radio Interancional

KINESKO-TAJVANSKE TENZIJE

PRINCIP JEDNE KINE: SZS još jednom odbacila predlog vezan za Tajvan

Budućnost i nada Tajvana, po njegovim rečima, leže u mirnom razvoju odnosa između dve strane Tajvanskog moreuza i ponovnom ujedinjenju sa maticom

Objavljeno:

Već šestu godinu zaredom, Svetska zdravstvena skupština (SZS) odbacuje predloge koji se odnose na region Tajvana, pokazujući zajedničku međunarodnu posvećenost principu jedne Kine, rekao je visoki kineski diplomata.

Čen Sju, stalni predstavnik Kine pri kancelariji UN-a u Ženevi, izneo je to na konferenciji za novinare nakon što je SZS, najviše telo Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u ponedeljak odbila da uključi predlog o učešću Tajvana u njen dnevni red, piše Kineski radio internacional.

Čen je istakao da su Rezolucija 2758 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA) i Rezolucija 25.1 SZO dale pravni osnov da SZO poštuje princip jedne Kine.

''Predlog vezan za Tajvan koji podržavaju neke zemlje podriva međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, protivi se međunarodnom pravu, osnovnim normama koje regulišu međunarodne odnose, nezakonit je i nevažeći, naglasio je on.

Čen je pozvao dotične zemlje da se pridržavaju ciljeva i principa Povelje UN i da se pridržavaju principa jedne Kine.

Čen je istakao da se vlasti Demokratske napredne partije (DNP) u regionu Tajvana tvrdoglavo pridržavaju separatističkog stava "nezavisnosti Tajvana“.

"Kao rezultat toga, politička osnova za učešće regiona Tajvana u SZS-u je prestala da postoji“, rekao je on.

Budućnost i nada Tajvana, po njegovim rečima, leže u mirnom razvoju odnosa između dve strane Tajvanskog moreuza i ponovnom ujedinjenju sa maticom, a ne u računanju na prazna obećanja spoljnih sila.

Bonus video:

03:22

DECA NAVUČENA NA TELEFONE KAO NA HEROIN! Socijalni psiholog uputio savet roditeljima kako da decu trgnu iz tog VIRTUELNOG PAKLA

(Espreso/Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.