PREMINUO ČOVEK ČIJE SU DIZAJNERSKE IDEJE OBELEŽILE KULTNE FILMOVE: Stravične vesti su upravo JAVLJENE!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Las Vegas Review-Journal

TUGA

PREMINUO ČOVEK ČIJE SU DIZAJNERSKE IDEJE OBELEŽILE KULTNE FILMOVE: Stravične vesti su upravo JAVLJENE!

Sijera Dal, njegova višedecenijska partnerka, potvrdila je za Holivud reporter da je Kantvel preminuo u svom domu u Koloradu

Objavljeno: 10:18h

Čovek čije su dizajnerske ideje obeležile kultne filmove poput „Odiseje u svemiru“ i „Ratova zvezda“ – Kolin Kantvel preminuo je u 91. godini.

Sijera Dal, njegova višedecenijska partnerka, potvrdila je za Holivud reporter da je Kantvel preminuo u svom domu u Koloradu.

Rođen 1932. godine u San Francisku, Kantvel je završio Univerzitet u Kaliforniji na smeru za animaciju. Pohađao je i Arhitektonsku školu „Frenk Lojd Rajt“.

Šezdesetih godina radio je u Nasi, a tokom sletanja na Mesec 1969. godine bio je zadužen za prenos najnovijih informacija Volteru Kronkajtu dok je uživo prenosio program.

Tih godina počeo je da radi i u Holivudu, uključujući Odiseju u svemiru Stenlija Kjubrika. Kantvel je postao prijatelj sa legendarnih rediteljem i imao veliki uticaj na neke scene.

„Blisko sam sarađivao sa Stenlijem i ubedio ga da ne počinje film sa 20-minutnom raspravom za konferencijskim stolom“, obelodanio je jednom prilikom Kantvel, a on je takođe odgovoran za dramatičnu početnu kultnu scenu filma, kolokvijalno nazvanu „Zorom čoveka“.

Više od pet godina kasnije upoznali su ga sa Džordžom Lukasom koji je radio na Ratovima zvezda. Kantvel se bacio na posao i dizajnirao brojne letelice „eks-ving“, „taj fajter“, kao i zvezdu smrti.

(Espreso/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.