"TRŽIŠTE JE PRAZNO": Još jednoj namirnici preti NESTAŠICA, tokom leta je neće biti na RAFOVIMA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

POSLEDICE

"TRŽIŠTE JE PRAZNO": Još jednoj namirnici preti NESTAŠICA, tokom leta je neće biti na RAFOVIMA?

Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semenki senfa koje su dostupne proizvođačima

Objavljeno:

Francuze tokom leta čeka tužna scena u supermarketima, na policama neće biti senfa. Nestašica će biti posledica nedostatka semena senfa potrebnih za proizvodnju ovog umaka.

Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semenki senfa koje su dostupne proizvođačima.

Zbog toga je cena senfa u Francuskoj porasla za 10 odsto, a neke prodavnice imaju poteškoća s punjenjem polica.

Francuska uvozi većinu semenki senfa iz Kanade, ali je prošle godine u toj zemlji bila velika suša koja je uništila useve.

Nisu sve suše posledica klimatskih promena, ali višak topline u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje, a suše se pogoršavaju, piše BBC.

Planeta se već zagrejala za oko 1,2 stepeni Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu, ako vlade širom sveta značajno ne smanje emisije plinova.

Berba semena domaćeg senfa u Francuskoj već tri godine zaredom ne daje zadovoljavajuće prinose, a poslednji put razlog je bila vlažna zima i hladno proleće.

1 / 3 Foto: Profimedia

Luc Vandermeson, generalni direktor trećeg najvećeg francuskog proizvođača senfa La Reine de Dijon, rekao je za BBC da je proizvodnja 20 do 25 posto manja nego inače.

“Tržište je prazno, već je sve rezervisano i imamo poteškoća s nabavom semena”, rekao je.

Proizvođači u Francuskoj prvotno su se nadali da će uvesti dodatne semenke senfa iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadoknadili nedostatke, no to zbog rata nije moguće.

Rat je poremetio globalne lance snabdevanja za mnoge poljoprivredne proizvode.

Ruski napadi i blokada ukrajinskih crnomorskih luka, kao i zapadne sankcije Moskvi, uvelike su ograničili količinu hrane koju obe zemlje izvoze u ostatak sveta.

Ranije u nedelji Ujedinjeni narodi upozorili su da bi invazija mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu, koja bi mogla trajati godinama, prenosi See Biz.

A u Velikoj Britaniji je obustava isporuke suncokretovog ulja iz Ukrajine prošlog meseca dovela do toga da supermarketi ograničavaju broj boca jestivog ulja po kupcu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.