BAJDEN OBJAVIO POKRETANJE NOVOG AZIJSKO-PACIFIČKOG PARTNERSTVA: Sastojaće se od 13 zemalja
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

pakt

BAJDEN OBJAVIO POKRETANJE NOVOG AZIJSKO-PACIFIČKOG PARTNERSTVA: Sastojaće se od 13 zemalja

Na sastanku sa japanskim prejijerom Fumiom Kišidom u Tokiju, Bajden je rekao da će novi sporazum takodje povećati američku saradnju sa drugim zemljama u regionu

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je danas u Tokiju pokretanje novog Azijsko-pacifičkog ekonomskog partnerstva sa 13 zemalja učesnica, medju kojima su SAD i Japan, ali ne i Kina - koja na to ne gleda blagonaklano.

Indo-pacifički ekonomski okvir (Indo-Pacific Economic Framework, IPEF) nije sporazum o slobodnoj trgovini, već predvidja integraciju medju zemljama članicama u četiri ključna domena - digitalnoj ekonomiji, lancima snabdevanja, zelenoj energiji i borbi protiv korupcije.

Indo-pacifički ekonomski okvir osmišljen je za uspostavljanje ekonomske strategije predsednika SAD Džozefa Bajdena u regiji. Taj trgovinski sporazum bi trebalo da omogući SAD da bliže saradjuju sa ekonomski ključnim državama Azije. Bajden je obećao "konkretne prednosti" za narode indo-pacifičkog regiona od novog trgovinskog dogovora. Tim sporazumom SAD daju znak da su posvećene toj ekonomskoj sferi i uspostavljanju stabilnosti u trgovini posle poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa i ruskom invazijom na Ukrajinu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Na sastanku sa japanskim prejijerom Fumiom Kišidom u Tokiju, Bajden je rekao da će novi sporazum takodje povećati američku saradnju sa drugim zemljama u regionu. To je najnoviji korak Bajdenove administracije u pokušaju da sačuva širi američki uticaj u regionu u kojem je do nedavno izgledalo da u njemu raste uticaj Kine.

Bonus video:

00:19

MILICU JE DOKTOR PORODIO NA RESPIRATORU U 8. MESECU I S TUMOROM Sada joj je ponudio nešto neverovatno, a reč je o njihovoj deci

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.