NEMAČKA SE OKREĆE OVOJ ZEMLJI ZA GAS: O njoj SE SVAŠTA PRIČA
Foto: Profimedia

saopštili

NEMAČKA SE OKREĆE OVOJ ZEMLJI ZA GAS: O njoj SE SVAŠTA PRIČA

Potreba da se prekine zavisnost od Rusije tako vodi saradnji sa još jednim nedemokratskim režimom, piše DW

Objavljeno: 09:38h

Kroz nekoliko godina bi Nemačka trebalo da dobija znatne količine tečnog gasa iz Katara.

Potreba da se prekine zavisnost od Rusije tako vodi saradnji sa još jednim nedemokratskim režimom, piše DW.

"Katar ima centralnu ulogu u našoj strategiji", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u petak pred visokim gostom iz arapske zemlje. Šolc je time mislio na nameru Nemačke da izgradi više terminala za prihvat tečnog gasa i tako se kroz koju godinu oslobodi potrebe da uvozi ruski gas.

Uloga spasioca Nemačke tako je dopala šeiku Tamimu bin Hamabu bin Kalifi al Taniju, čoveku koji je zvanično emir Katara.

Katar bi trebalo da izbavi Nemačku iz zavisnosti od ruskog gasa koji pokriva više od polovine nemačkih sadašnjih potreba.

Možda već za dve godine

Katar, Doha
foto: Printscreen / Youtube

Energetski pakt potpisan u Berlinu podrazumeva masovne isporuke tečnog gasa od grejne sezone 2026/27 godine. Doduše, šeik je naglasio da će Katar i pre toga uraditi "šta god može" za "energetsku bezbednost Evrope".

Njegov vicepremijer je za list Handelsblat rekao: "Hoćemo da proširimo naše američko postrojenje Gloden Pas u Teksasu – u kojem Katar Enerdži drži 70 odsto vlasništva – već do 2024. tako da možemo da isporučujemo i u Nemačku."

Katar očekuje da će najkasnije do 2026. povećati proizvodnju tečnog gasa sa 77 na 126 miliona tona godišnje, a to bi onda bilo dovoljno da se ozbiljnijim količinama snabde i Nemačka, piše DW.

Najveće nade ulažu se u gasno polje Nort Dom koje Katar deli sa Iranom. Za sada Katar mahom izvozi na istok, u Aziju.

Ima glasova kritika zbog partnerstva sa zemljom poznatom po izrabljivanju stranih radnika. U Kataru ima tek 300.000 državljana i desetostruko više stranaca. Stotine su gubile živote na gradilištima velelepnih stadiona na kojima će se krajem godine igrati Mundijal.

Osim toga, emir Tamim se optužuje za bliske veze sa islamistima, te se Katar bio našao i na meti blokade Saudijske Arabije i drugih okolnih država.

Komentator lista Velt Žak Šuster kaže da bi najlepše bilo kad sav gas stizao iz demokratske Norveške, ali da to nije moguće. rekao je Šuster. "Nekako moramo da se grejemo, rekao je Šuster.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.