UMRO POZNATI PEVAČ, TUGA! (VIDEO)
Foto: Printscreen

STRAŠNO!

UMRO POZNATI PEVAČ, TUGA! (VIDEO)

Izvršio je ogroman uticaj na Boba Dilana, Dženis Džoplin, Peti Smit i mnoge druge

Objavljeno:

Legendarni kantri pevač i tekstopisac, koji je izvršio ogroman uticaj na Boba Dilana, Peti Smit i Dženis Džoplin, Bob Njuvrt, preminuo je u sredu u 82. godini u Santa Monici, potvrdila je njegova porodica.

- U sredu uveče u Santa Monici, veliko srce Boba Njuvrt je prestalo da kuca - rekla je njegova porodica u saopštenju.

- Bob je bio umetnik u svakoj ćeliji svog tela i voleo je da podstiče druge da sami stvaraju umetnost. Bio je slikar, tekstopisac, producent i snimatelj čiji je opus voljen i poštovan. Više od 60 godina, Bob je bio u epicentru kulturnih momenata od Vudstoka, do Pariza, "Don't Look Back" do Monterey Pop, Rolling Thundera do Nešvila i Havane. Bio je velikodušan podstrekač koji je često stvarao i činio da se stvari dešavaju anonimno. Važna mu je umetnost, a ne zasluge. Bio je umetnik, mentor i oslonac mnogima. Nedostajaće svima koji ga vole.

Tokom svoje višedecenijske karijere, Njuvrt se kretao između svetova muzike i umetnosti, uglavnom srećno i ispod radara, iako su ga njegove veze sa klasičnim rokom učinile legendom. Obožavaoci Dilana ga pamte po zajedljivim pojavama u filmu "Don’t Look Back" o Dilanovoj turneji po Velikoj Britaniji 1965, kao i na turneji Rolling Thunder Revue 1975.

Obožavaoci Džoplinove prepoznaju ga po njenom a cappella klasiku „Mercedes Benz“, koji su njih dvoje napisali zajedno sa pesnikom Majklom Meklurom.

U svetu umetnosti privatnih kolekcionara, Njuvrt je bio poznat po izložbama svojih slika, a pristalice Velvet Undergrounda sećaju se njegovog rada iz devedesetih sa Džonom Кejlom. Njuvrt je takođe upoznao Džoplin sa „Me and Bobby McGee“, koji je napisao njegov prijatelj Кris Кristoferson; Džoplin je snimila pesmu samo nekoliko dana pre svoje smrti 1970. godine.

Pevačica, pesnikinja i umetnica Peti Smit je pričala o svom prvom susretu sa njim.

Jednog dana 1970. mlada Peti je sedela u holu hotela Čelsi u Njujorku i radila na svojoj poeziji, kada joj je prišla osobapoznatog izgleda.

- Prišao mi je i pitao me da li sam pesnik - pričala je ona za Rolling Stone o figuri u tamnim naočarima koju je odmah prepoznala iz dokumentarca o Bobu Dilanu.

- Tačno sam znala ko je on. Izgledao je kao da je izašao iz filma "Ne osvrći se", koji sam video oko 100 puta. Rekao je: „Da vidim šta pišeš.“ Počeo je da čita i bio je jedan od prvih ljudi koji su pogledali moj rad i shvatili ga ozbiljno. Rekao je: „Trebalo bi da pišeš pesme.“

Ta osoba je bila Bob Njuvrt.

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.