KINA: Novi talas epidemije uticao na pad proizvodnje i maloprodaje
Ilustracija, Foto: Kineski radio Internacional

NOVI EKONOMSKI PODACI

KINA: Novi talas epidemije uticao na pad proizvodnje i maloprodaje

Industrijska proizvodnja je u aprilu opala za 2,9 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS), nakon povećanja od pet odsto u mart

Objavljeno:

Najnoviji ekonomski podaci Kine u ponedeljak odražavaju koliko je ozbiljno epidemija kovida-19 pogodila industrijski i uslužni sektor u zemlji.

Industrijska proizvodnja je u aprilu opala za 2,9 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS), nakon povećanja od pet odsto u martu.

Aprilska maloprodaja je u međuvremenu opala za 11,1 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja najveći pad od marta 2020. godine, i dodatno se smanjila nakon pada od 3,5 odsto prethodnog meseca, navodi NBS.

Od marta, novi talas kovida 19 koji se širi Kinom usporio je poslovne aktivnosti i proizvodnju, s obzirom da su severoistočna provincija Đilin i veliki gradovi, uključujući Šangaj i Peking, primenili različite stepene 'zatvorenog upravljanja'. Podaci NBS pokazuju da je aprilska industrijska proizvodnja oko delte reke Jangce, koja obuhvata Šangaj, i na severoistoku Kine opala za 14,1 odnosno 16,9 odsto na godišnjem nivou. Maloprodaja u oba regiona pala je za preko 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Zavoda za statistiku, proizvodnja i prodaja automobila najviše su smanjene u aprilu, u poređenju sa drugim sektorima. Proizvodnja je smanjena za 31,8 odsto na godišnjem nivou, sa 435.000 proizvedenih vozila manje. Maloprodaja je takođe pala za 31,6 odsto u odnosu na april 2021.

Mere protiv kovida-19 ozbiljno su uticale i na ugostiteljski sektor, pri čemu su prihodi u aprilu pali za 22,7 odsto na godišnjem nivou, saopštio je NBS Stopa nezaposlenosti u zemlji porasla je u aprilu za 0,3 procentna poena na 6,1 odsto, prema podacima NBS, iznad cilja za 2022. od ispod 5,5 odsto.

(Espreso/Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.