Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO!
Foto: AP

jasan stav

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO!

Erdogan je Švedsku nazvao "gnezdom" terorizma, dodajući "da ima teroriste i u parlamentu"

Objavljeno: 07:46h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

- Turska ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće - rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO.

Ocenio je da bi NATO postao "mesto koncentracije predstavnika terorističkih organizacija", kada bi Finska i Švedska postale članice tog saveza.

Švedsku je nazvao "gnezdom" terorizma, dodajući "da ima teroriste i u parlamentu".

NATO
foto: Profimedia

- Nijedna od te dve zemlje nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Kako možemo da im verujemo? - rekao je Erdogan.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno sa Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Turska državna televizija TRT Haber javila je i da Švedska i Finska nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe na zahtev Turske.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.