CENA PRIRODNOG GASA U BUGARSKOJ PAPRENA: Iza svega se krije samo 1 razlog!
Ilustracija, Foto: Google Earth, EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia

gas

CENA PRIRODNOG GASA U BUGARSKOJ PAPRENA: Iza svega se krije samo 1 razlog!

“Bulgargaz”, najveća bugarska kompanija za distribuciju prirodnog gasa, saopštila je da će Azerbejdžan od ovog leta obezbediti celokupno snabdevanje zemlje, ali po višoj ceni

Objavljeno:

Cena prirodnog gasa u Bugarskoj porasla je za 13,7 odsto, izvestila je u petak državna novinska agencija BTA.

Bugarska regulatorna komisija za energetiku i vodu (EVRC) postavila je novu cenu od 162,17 leva, ili 82,83 evra po megavat satu (MVh) u poređenju sa aprilskom stopom od 72,83 evra, navodi agencija.

EVRC je saopštila da će povećanje imati minimalan uticaj na račune domaćinstava, pošto je grejna sezona završena. Regulator je rast cena pripisao zamrzavanju ponude iz Rusije.

Ruski energetski gigant “Gasprom” obustavio je krajem aprila izvoz gasa u Bugarsku i Poljsku pošto su one odbile da plate u rubljama. U martu je ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao od država koje su uvele sankcije Rusiji, a još uvek uvoze njen gas, da koriste rusku valutu za transakcije. Nekoliko zemalja EU prihvatilo je zahtev Moskve.

“Bulgargaz”, najveća bugarska kompanija za distribuciju prirodnog gasa, saopštila je da će Azerbejdžan od ovog leta obezbediti celokupno snabdevanje zemlje, ali po višoj ceni. Kasnije, Bugarska planira da se poveže sa još nedovršenim terminalom za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, gde će se gas uvoziti brodovima, verovatno iz SAD.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ranije ovog meseca, Bugarska federacija industrijskih potrošača energije (BFIEC) saopštila je da se radnici u industriji spremaju da protestuju zbog rastućih cena gasa. Bugarska preduzeća pozvala su vladu da preduzme korake „kako bi omogućila nastavak pregovora sa “Gaspromom“ nakon što je ruska kompanija prekinula isporuku gasa toj zemlji.

Bonus video:

05:18

BRZE VESTI 14.05.2022. 14.55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.