ŠVAJCARCI DANAS IZLAZE NA REFERENUM: Postoji OPASNOST ako KAŽU "NE"!
Zastava Švajcarske, Foto: Profimedia

padaju odluke

ŠVAJCARCI DANAS IZLAZE NA REFERENUM: Postoji OPASNOST ako KAŽU "NE"!

Švajcarska je članica Šengenskog prostora, iako nije članica EU, a od 2011. učestvuje i u Fronteksu

Objavljeno:

Švajcarci sutra odlučuju, na referendumu, o više važnih pitanja, među kojima i o većem izdvajanju novca i ljudstva za evropsku agenciju za kontrolu granica – Fronteks (Frontex).

Švajcarski političari ističu značaj pozitivnog ishoda referenduma o Fronteksu, ukazujući da, u slučaju odbijanja, postoji opasnost od isključenja iz Šengenskog sporazuma, što bi dovelo do ponovnog uvođenja granične kontrole između Švajcarske i EU.

Švajcarska je članica Šengenskog prostora, iako nije članica EU, a od 2011. učestvuje i u Fronteksu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Od kraja 2019. EU finansijski i personalno proširuje Frontekst, te na referendumu Švajcarci treba da se izjasne da li prihvataju povećanje finansijskog izdvajanja i ljudstva za Frontex, kao što zahteva Brisel.

Ukoliko se izjasne u korist proširenja Fronteksa Šavjcarska bi morala da poveća i broj svojih službenika u toj institiciji sa šest na maksimalno 40 do 2027.godine.

Finansijsko učešće bi poraslo sa 24 miliona franaka, koliko je bilo 2021., na 61 miliona franaka do 2027.

Protivnici usvajanja odluke o proširenju Fronteksa kažu da Švajcarska ne treba da učestvuje u pružanju finansijske podrške organizaciji koja krši ljudska prava.

Švajcarci će na sutrašnjem referendumu odlučivati o izmenama Zakona o filmovima i izmeni Zakona o transplantaciji organa.

Što se takozvanog „Leks Netfliksa“ tiče Švajcarci treba da odluče moraju li međunarodne striming platforme ulagati četiri odsto prihoda koji ostvaruju u Švajcarskoj u lokalnu filmsku industriju, što važi za švajcarske televizije od 2007. godine.

Uz to referendum zahteva i da 30 odsto sadržaja na striming platformama dostupnim u Švajcarskoj treba da bude proizvedeno u Evropi.

Kada je reč o izmeni zakona o transplantaciji na referendumu građani treba da odluče treba li olakšati uzimanje organa za transplantaciju.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media