ISPRAVKA: Ruski sveštenici ne blagosiljaju projektil "Sotona" na viralnoj fotografiji
Mihail Hodorkovski, Foto: Printscreen/Youtube/CNN

neistina

ISPRAVKA: Ruski sveštenici ne blagosiljaju projektil "Sotona" na viralnoj fotografiji

Reč je o spornom tvitu Hodorkovskog!

Objavljeno: 14:45h

Portal Espreso objavio je 14. maja 2022. godine tekst pod naslovom "Bivši ruski oligarh objavio fotografiju: "Nikad nećete videti ništa čudnije".

U tekstu se navodi da je bivši ruski oligarh, Putinov kritičar i nekada najbogatiji čovek Rusije Mihail Hodorkovski objavio na Tviteru fotografiju na kojoj se navodno vidi kako sveštenici Ruske pravoslavne crkve kako blagosiljaju interkontinentalnu balističku raketu "Sotona".

"Mislim da nikada nećete videti nešto čudnije. Lideri Ruske pravoslavne crkve blagosiljaju raketu zvanu Sotona", napisao je on u saopštenju.

U ovom tekstu su izmenjeni naslov i sporne tvrdnje u tekstu, na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba. Naime, Hodorkovski je objavio fotografiju na kojoj nije prikazano blagosiljanje "Sotone", nego nešto sasvim drugo.

Činjenice o ovoj objavi su drugačije.

Tačno je da Rusija ima raketu koja nosi nadimak “Sotona” i drugu raketu zvanu “Sotona II”, ali fotografija koju je je Hodorovski objavio na svom Twitter profilu ipak ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona” niti “Sotone II” i nema veze s ratom u Ukrajini ili nedavnim testiranjem koje je provela Rusija.

Kako se navodi u članku talijanskog portala Facta od 23.5.2022, fotografija objavljena na profilu Hodorkovskog nastala je najkasnije 2015. godine. Prvobitno je objavljena 6.5.2015. godine na stranici Moskovske opštinske novinske agencije. U opisu stoji da prikazuje “ritual blagoslovljenja učesnika Parade pobede i posvećenja lansera na Hodinskom polju” u blizini Moskve, na kojem je nekada bila avionska pista. Parada pobede održava se svake godine u Rusiji 9. maja i obeležava pobjedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Podrazumeva vojne parade u Moskvi i drugim ruskim gradovima. Kako se navodi u članku Reutersa od 20.5.2022. godine, uobičajeno je da ruski sveštenici blagosiljaju podmornice, balističke rakete i drugo oružje uoči Parade pobede. U članku se takođe objašnjava da sporna fotografija ne prikazuje ni raketu “Sotona” ni “Sotonu II”: Oružje koje se vidi na fotografiji ne prikazuje projektil “Sotona”, kako se tvrdi u viralnim objavama, rekla je za Reuters Mariana Budjeryn, istraživačica na projektu upravljanja atomom u Harvard Kennedy School Belfer Centru. Na pitanje koje se oružje može vidjeti na slici koja kruži internetom, Budjeryn je rekla da je to oružje verovatno SS-27 “Yars”, “mobilna interkontinetalna balistička raketa na čvrsto gorivo, mobilna znači da nije postavljena u stacionarnom silosu, već na ‘TEL’ (transporter-montažer-lanser), u osnovi veliki kamion koji se može vidjeti na slici”. Dakle, fotografija objavljena na Twitter profilu Mihaila Hodorkovskog, pa potom i u člancima mnogobrojnih regionalnih portala, ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona”, zaključuje u analizi Raskrinkavanje.ba.

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.