MASK JEDNIM POTEZOM ZAKOMPLIKOVAO ŽIVOT TRAMPU: Šta će izabrati bivši američki predsednik - NOVAC ili UTICAJ?
Ilon Mask i Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

NAPETO

MASK JEDNIM POTEZOM ZAKOMPLIKOVAO ŽIVOT TRAMPU: Šta će izabrati bivši američki predsednik - NOVAC ili UTICAJ?

Ukoliko se Tramp vrati na Tviter, predviđa se da će njegova mreža potpuno nestati

Objavljeno: 10:34h

Kada je većinski vlasnik Tvitera Ilon Mask saopštio da ponovo želi Donalda Trampa na ovoj mreži, ponovo je pokrenuo debatu o tome da li bivši američki predsednik treba ponovo da ima nalog na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

- Mislim da nije bilo u redu što je Donaldu Trampu zabranjen pristup Tviteru. Mislim da je to bila greška. Ja bih poništio tu zabranu. Njegova zabrana na Tviteru nije ukinula njegov glas, već ga je pojačala među desničarima. Zato je to moralno pogrešno i glupo - rekao je nedavno Mask.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Mnogi su pomislili da je ovo odlična vest za Trampa, posebno jer je on dugo bio veoma aktivan na Tviteru. Njemu je nakon upada demonstranata u Kapitol 6. januara prošle godine zabranjen pristup ovoj društvenoj mreži. Nakon toga Tramp je uložio dosta novca kako bi napravio novu društvenu mrežu "Truth social".

Ukoliko se Tramp vrati na Tviter, predviđa se da će njegova mreža potpuno nestati. Zato se sve više nagađa koji je razlog zbog kog Tramp još uvek čuva "Truth Social". Da li je to iz finansijskih razloga ili iz čisto ponosa. Na toj platformi Tramp ima oko 80 miliona pratilaca.

- Neću se vraćati na Tviter. Ostaću na Truth Social-u. Nadam se da će Ilon kupiti Tviter i da će uspeti da ga poboljša - rekao je Tramp.

Ova odluka je vrlo očekivana posebno jer nije znao da li će Mask zaista kupiti Tviter i da li planira da ga tamo vrati. Međutim, s obzirom na to da je odgovor na oba pitanja "da" to malo komplikuje Trampovu situaciju.

Novinarka CNN-a tvrdi da Tramp planira da ostane na svojoj mreži, ali da sa najbližim saradnicima razmatra i povratak na Tviter, posebno zbog potencijalne kandidature na predsedničkim izborima 2024. godine.

Još jedna stvar koju Tramp mora da uzme u obzir je da njegova mreža nije previše popularna. Washington post je prošle nedelje pisao da ova platforma ima finansijske probleme.

- Aplikacija koja liči na Tviter, u kojoj se svi postovi nazivaju "istinama" doživela je da je broj preuzimanja sa App Store-a opao. Kompanija gubi investitore, rukovodstvo i privlači sve manje pažnje - piše u pomenutom tekstu.

Aplikacija se trenutno nalazi na sedmom mestu po broju preuzimanja na AppStore-u.

Čini se da je zbog toga Tramp povećao broj objava. U poslednja 24 sata objavio je četiri posta u kojima je uglavnom hvalio uspeh svojih saradnika. Ako gledamo na duže staze, njegova mreža više ne napreduje. Jedna kompanija koja se bavi praćenjem akvizicija, saopštila je da je "Truth Social-u" doživela nagli pad akcija. One su na kratko porasle prošlog meseca, ali su zatim nastavile da padaju.

1 / 5 Foto: Profimedia

Da novac ne igra veliku ulogu, njegova odluka bi bila laka. On ima uspostavljenu i lojalnu bazu na Tviteru i ova mreža će verovatno uskoro biti u vlasništvu nekoga ko se obavezao da će se boriti za slobodu govora na ovoj platformi.

Poznato je da je Tramp manje bogat nego što je to bio pre nego što je postao predsednik SAD. Truth Social je, barem u teoriji, bio rešenje za Trampov tok novca. Barem do sada, izgleda da funkcioniše. Magazoin Forbs je prošlog meseca procenio da je bogatstvo Donalda Trampa i vrednost Truth sociala na 430 miliona dolara.

To je 430 miliona razloga zbog kojih Tramp mora da ostane na Truth Social-u. Ali poziv da se vrati na Tviter postaju sve jači i glasniji. Mask je do sada pokazao da je vrlo odlučan da vrati prisustvo Trampa na ovoj mreži.

Jedno je sigurno, šta god Tramp da izabere biće gubitnik. Ukoliko izabere Truth Social izgubiće uticaj, a ako izabere Tviter ostaće bez novca.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.