PALESTINCI ODBILI! Ne žele zajedičku istragu smrti novinarke Al Džazire
Širin Abu Akleh, Foto: Profimedia

SRAMOTA

PALESTINCI ODBILI! Ne žele zajedičku istragu smrti novinarke Al Džazire

Ministar je dodao da tvrdnja kako "sve indikacije, dokazi i svedoci potvrdjuju" da su novinarku ubile specijalne izraelske snage

Objavljeno:

Palestinska uprava je danas saopštila da je odbila zahtev Izraela da se pokrene zajednička istraga smrti novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh.

"Izrael je zatražio zajedničku istragu i da im se preda metak koji je ubio novinarku Širin. Mi smo to odbili i potvrdili da će naša istraga biti okončana nezavisno, i obavestićemo njenu porodicu, Ameriku i Katar i sve zvanične vlasti o rezultatu te istrage", objavio je na Tviteru palestinski ministar za civilne poslove Husein al -Šeik.Ministar je dodao da tvrdnja kako "sve indikacije, dokazi i svedoci potvrdjuju" da su novinarku ubile specijalne izraelske snage.

Pedesetjednogodišnja novinarka pogođena je metkom u glavu tokom sukoba izraelskih vojnika i naoružanih Palestinaca dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali u sredu.

Palestinci su za njenu smrt optužili Izrael, a izraelski zvaničnici su rekli da su možda naoružani Palestinci ispalili smrtonosni metak.

Izraelski TV kanali 12 i 13 su javili u sredu da dve strane dogovaraju kako bi se sprovela balistička analiza metka i ispitalo da li je novinarka ubijena u vreme napada s izraelske ili sa palestinske strane.

Kanal 12 je naveo da je ispaljen metak koji koristi NATO, odnosno i izraelska vojska i palestinski ekstremisti za automatske puške M16 i M4.

Nekoliko izraelskih zvaničnika pozvalo je u sredu Palestince na zajedničko istragu i medija na hebrejskom su javili da SAD posreduju izmedju dve strane.

Preliminarna obdukcija palestinskih patologa je pokazala da nije moguće tačno reći da li je novinarka ubijena izraelskom ili palestinskom vatrom, niti sa koje daljine je metak ispaljen, ali da to nije bilo iz blizine.

Širin Abu Akleh
foto: Profimedia

On je takodje rekao da je Abu Akleh preminula od same rane i ne gubitka krvi.

Unutrašnja istraga izraelske vojske je navodno pokazala da je novinarka izgleda stajala pored naoružanih terorista i da izraelske snage nisu na nju pucale.

Pripadnici elitne jedince Duvdevan su rekli da nisu videli Abu Akleh ni pucali na nju, objavio je novinski sajt Vala ( Walla).

Visoko cenjena novinarka na Bliskom istoku, koju su poznavali milioni gledaoca, kako navodi AP, će biti sahranjena sutra u Jerusalimu.

Ona je ubijena u vreme napetosti na Zapadnoj obali koja traje više nedelja.

Palestinski ekstremisti, uglavnom iz područja Dženina, prešli su kroz bezbednosnu ogradu prema Zapadnoj obali i izveli niz napada u kojima je ubijeno 19 ljudi u Izraelu i na toj okupiranoj teritoriji od kraja marta.

Izraelske snage su odgovorile racijama u Dženinu u nastojanju da uhapse umešane u te napade.

Te bezbednosne operacije dovele su do sukoba s Palestincima.

Po podacima palestinskog ministarstva zdravlja najmanje 30 Palestinaca ubile su izraelske snage u tom periodu, uključujući i nenaoružane prolaznike.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.