AMERIKANCI SU U DUGOVIMA DO GUŠE: Abnormalna KOLIČINA NOVCA, NADREALNO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DUGOVANJA

AMERIKANCI SU U DUGOVIMA DO GUŠE: Abnormalna KOLIČINA NOVCA, NADREALNO!

Nikad veća brojka!

Objavljeno:

Ukupan dug američkih građana po osnovu različitih vrsta kredita porastao je u prvom kvartalu 2022. godine za 7,1 posto, dostižući 15,84 biliona dolara, što je nov rekordan niivo, pokazuje današnji izveštaj Federalnih rezervi.

SAD, Amerika, Američka zastava
foto: Profimedia

Rast ukupnih kredita stanovništva uglavnom je podstaknut povećanjem hipotekarnog duga od 250 milijardi dolara, koji sada iznosi 11,18 biliona dolara, što je za 10 procenata više u odnosu na prvi kvartal 2021, prenosi CNBC.

Stanje zaduženosti po kreditnim karticama beleži pad tokom prva tri meseca za 15 milijardi dolara u odnosu na prethodni kvartal, ali je i dalje na visokom nivou od 71 milijardi dolara, što je za oko 9,0 odsto više nego u istom periodu pre godinu dana. Ubrzanje rasta duga domaćinstava dešava se u uslovima visoke stope inflacije koja je od početka godine do kraja marta dostigla 8,5 posto, i povećanja kamatnih stopa na bankarske kredite. Hipotekarne kamate na trideset godina sada se kreću oko 5,0 odsto, dok su pre samo godinu dana bile oko 3,0 procenta. Hipoteke čine 71 posto ukupnog duga američkih domaćinstava, dodaje se u informaciji.

( Espreso /Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.