KO JE KRISTOFER KAVOLI? Novi Bajdenov general za Evropu nosilac je NATO medalje za bivšu SFRJ!
Kristofer Kavoli, Foto: printscreen/tviter/@NATOpress

detalji

KO JE KRISTOFER KAVOLI? Novi Bajdenov general za Evropu nosilac je NATO medalje za bivšu SFRJ!

Kavoli će preuzeti kontrolu nad više od 100.000 američkih vojnika iz svih službi stacioniranih u Evropi dok Rusija nastavlja da vodi svoj rat u Ukrajini

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden imenovao je generala Kristofera Kavolija, aktuelnog šefa američkih snaga u Evropi i Africi, da služi kao glavni američki general u Evropi kao šef Evropske komande američke vojske.

Ovo je u utorak objavio ministar odbrane Lojd Ostin, a ako se potvrdi Kavoli će preuzeti kontrolu nad više od 100.000 američkih vojnika iz svih službi stacioniranih u Evropi dok Rusija nastavlja da vodi svoj rat u Ukrajini, piše CNN. Ako se potvrdi, Kavoli će preuzeti i kontrolu nad svakodnevnim vojnim naporima američke vojske da proceni ruske vojne poteze u Evropi i nadgleda snabdevanje Ukrajine američkim i savezničkim oružjem.

Evropska komanda je uspostavila opsežne napore da koordiniše ukrajinskim zahtevima za oružjem. Pošiljke oružja su kontinuirano stizale duž istočnog krila NATO alijanse, gde su ih preuzimali Ukrajinci i unosili u zemlju železnicom ili kamionima. Snage Evropske komande takođe su počele obuku malog broja ukrajinskih snaga van zemlje, na ključnim mestima kao što je vučna artiljerija.

Portparolka NATO Oana Lungesku potvrdila je na “Tviteru” kasnije u utorak da je Severnoatlantski savet alijanse – njeno najviše telo za donošenje odluka – odobrio nominaciju Kavolija na mesto vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu.

Promena u ključnom trenutku za NATO

Alijansa je navela da se očekuje da će Kavoli preuzeti komandu tokom ovog leta, nakon odobrenja američkog Senata. On će u novoj ulozi nadgledati vazdušne snage NATO koje redovno lete širom Evrope da prate ruske avione, posebno kad lete bez identifikacije.

Pentagon trenutno procenjuje kako bi se od vojske moglo zahtevati da se prilagodi istočnom krilu NATO s obzirom na rusku agresiju, navodi portal Stripes.com, dodajući da je Kavoli kao glavni komandant za Evropu nadgledao misiju koja se širila još pre ruske inavzije na Ukrajinu u februaru.

1 / 5 Foto: Profimedia

Više novih vojnih jedinica je zauzelo pozicije u Evropi poslednjih godina, označavajući preokret stabilnog trenda opadanja u broju trupa na kontinentu koji se dogodio tokom višedecenijskog povlačenja nakon Hladnog rata. Broj američkih snaga nastavio je da raste od ruskog napada na Ukrajinu, a sada je u Evropi preko 100.000 američkih trupa što je najviše za bezmalo dve decenije.

Sem 100.000 američkih vojnika, pod Kavalijevom komandom naći će se i 40.000 savezničkih trupa raspoređenih širom kontinenta. Bajden je od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini 24. februara rasporedio još 20.000 vojnika u Evropi i sada ih ukupno ima 100.000. NATO je rasporedio trupe u Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji, podseća Tanjug.

Do promene na čelu američke komande dolazi u ključno vreme za NATO i generalno bezbednost u Evropi zbog ruske invazije na Ukrajinu, za koju se očekuje da će imati dugoročne posledice po američke vojne misije na kontinentu.

Kavoli, koji je vodio američku vojsku u Evropi i Africi poslednje četiri godine, na novoj poziciji bio bi ključna figura u svakim budućim promenama dizajna američkih vojnih snaga u Evropi kao glavni vojni komandant NATO i lider Evropske komande američke vojske čije je sedište u Štutgartu, Nemačka.

Vladimir Putin, NATO, rat, Ukrajina, Rusija
foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Profimedia

Ko je Kristofer Kavoli?

Rođen u vojnoj porodici italijansko-američkog oficira tokom Hladnog rata u Vircburgu, Kavoli je odrastao u raznim vojnim bazama u Evropi – Rimu, Veroni, Vičenci i Gisenu.

Diplomirao je biologiju na Univerzitetu Prinston 1987. Govori ruski – diplomirao je na ruskim i istočnoevropskim studijama na Jejlu 1997. – i bio je direktor za Rusiju za osoblje načelnika Združenog generalštaba.

Načelnik budućih operacija 10. brdske divizije postao je 1999, tada sa činom majora, i raspoređen je u Bosnu i Hercegovinu sa implementacionim snagama IFOR. Takođe je služio u borbenoj misiji u zapadnom Avganistanu i ima široko znanje o kopnenim borbenim operacijama. Komandu nad snagama u Evropi i Africi preuzeo je u oktobru 2020, nakon što je u julu nominovan u čin generala.

NATO medalja za bivšu SFRJ

Kavoli ima niz ordenja i priznanja, među kojima se posebno ističe NATO medalja za bivšu Jugoslaviju.

NATO medalja je međunarodno vojno odlikovanje koji se dodeljuje različitim vojskama u svetu pod ingerencijom alijanse. Prvi put je uspostavljena 1996. za odavanje priznanja pojedincima koji su služili u IFOR-u u okviru Operacije zajednički poduhvat u bivšoj SFRJ. Nova traka je uspostavljena 1999. za učesnike Operacije savezničkih snaga na Kosovu. Kako su NATO operacije postajale sve uobičajenije, uspostavljene su različite trake za svaku operaciju.

Kavoli bi na novoj poziciji zamenio generala Toda Voltersa koji će se uskoro penzionisati. A ko će zameniti Kavolija u štabu u Visbadenu u Nemačkoj, još nije objavljeno.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.