UPRAVO SU SE OGLASILI MAĐARI OKO ZABRANE UVOZA RUSKIH ENERGENATA: Tu je sada SVE JASNO!
Peter Sijarto, Foto: Profimedia

oglasio se ministar

UPRAVO SU SE OGLASILI MAĐARI OKO ZABRANE UVOZA RUSKIH ENERGENATA: Tu je sada SVE JASNO!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prethodno je predložila da zemlje članice EU postepeno ukinu uvoz ruske sirove nafte

Objavljeno:

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta neće podržati predlog EU za zabranu uvoza nafte iz Rusije, što bi moglo da poremeti napore Unije da izvrši zajednički pritisak na Moskvu zbog njenog rata u Ukrajini.

Sijarto je rekao da bi snabdevanje Mađarske energentima "bilo potpuno uništeno" embargom EU na rusku naftu, za koji je rekao da bi "onemogućio Mađarsku da dobije naftu neophodnu za funkcionisanje njene privrede".

1 / 4 Foto: Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prethodno je predložila da zemlje članice EU postepeno ukinu uvoz ruske sirove nafte, u roku od šest meseci, i rafinisanih proizvoda, do kraja godine, u okviru šestog paketa sankcija EU Rusiji.

Da bi stupili na snagu, predlog moraju da odobre sve države članice Unije, a nespremnost vlada u Mađarskoj i Slovačkoj da podrže embargo na ruska fosilna goriva predstavlja prepreku za jedinstven odgovor EU.

Sijarto je rekao da bi Mađarska podržala šesti paket sankcija Rusiji jedino ako bi uvoz nafte bio izuzet.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.