PREDLOG ZA UVOĐENJE EMBARGA NA RUSKE ENERGENTE ĆE BITI PODNET ZEMLJAMA EU: Svi gledaju u 2 DRŽAVE, šta će biti?
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

paket sankcija rusiji

PREDLOG ZA UVOĐENJE EMBARGA NA RUSKE ENERGENTE ĆE BITI PODNET ZEMLJAMA EU: Svi gledaju u 2 DRŽAVE, šta će biti?

Uprkos neslaganjima među EU članicama o novim sankcijama na ruske energente, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je obećao da će "slomiti rusku ratnu mašinu"

Objavljeno:

Predlog za uvođenje embarga na kupovinu ruske nafte i naftnih derevata danas će biti podnet zemljama članicama EU ali oko njega ima i dalje rezervi, reklo je više evropskih zvaničnika i diplomata za Frans pres.

Evropska komisija finalizovala je predlog za šesti paket sankcija protiv Moskve da bi smanjila finansiranje ruskog rata u Ukrajini.

Slovačka i Mađarska rekle su danas da neće podržati sankcije za rusku naftu koju EU priprema zbog rata u Ukrajini, navodeći da suviše zavise od tog snabdevanja i da nema alternativa koje mogu odmah da se primene, prenosi AP.

Slovački ministar ekonomije Rihard Sulik (Richard) rekao je danas novinarima da slovačka rafinerija "Slovnaft" ne može odmah da se prebaci sa ruske sirove nafte na neku drugu. Za promenu tehnologije će biti potrebno nekoliko godina, rekao je on."Mi ćemo insistirati na izuzeću (od embarga EU), to je sigurno", rekao je Sulik.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Mađarski premijer Peter Sijarto rekao je da njegova zemlja neće glasati za bilo kakve sankcije koje će "onemogućiti transport prirodnog gasa ili nafte iz Rusije za Madjarsku".

"Stvar je jednostavna: snabdevanje Madjarske energijom ne može biti ugroženo zato što niko ne može od nas očekivati da Madjari plate cenu rata (u Ukrajini)", rekao je danas Sijarto u Kazahstanu i dodao da je "zasad ;fizički nemoguće za Madjarsku i njenu privredu da deluju bez ruske nafte".

Jedan evropski zvaničnik rekao je za Frans pres da se predviđa postepeni prekid evropske kupovine ruske nafte u periodu od šest do osam meseci, sa izuzećima za Madjarsku i Slovačku koje nemaju izlaz na more i potpuno su ;zavisne od isporuka preko naftovoda "Družba", koje bi, prema predlogu, mogle da nastave kupovinu od Rusije do 2023.

Ta mogućnost izaziva probleme jer Bugarska i Češka takodje hoće da budu izuzete, rekle su diplomate upoznate sa pregovorima koji se vode u Evropskoj komisiji.

"Treba izbeći da se to proširi, svi će tražiti izuzeće. Treba naći dobra rešenja", rekao je taj zvaničnik.

Uprkos neslaganjima među EU članicama o novim sankcijama na ruske energente, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je obećao da će "slomiti rusku ratnu mašinu" tako što će preusmeriti zemlje kontinenta sa snabdevanja ruskim prirodnim glasom.

Evropski komesari trebalo bi da danas usvoje ;predlog na sastanku u Strazburu na margini plenarne sednice Evropskog parlamenta, a zatim će odluka biti preneta ambasadorima zemalja članica koji će početi da je razmatraju.

Ne očekuju se nikakva saopštenja pre srede, kada presednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen treba da se sastane s evroposlanicima, reklo je više izvora za Frans pres.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.