JAČANJE STRATEŠKOG PARTNERSTVA: Evropska zemlja u završnim pregovorima za KUPOVINU nemačkih HAUBICA velikog dometa!
Naoružanje, Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

JAČANJE STRATEŠKOG PARTNERSTVA: Evropska zemlja u završnim pregovorima za KUPOVINU nemačkih HAUBICA velikog dometa!

Opremljena je potpuno zatvorenom oklopnom kupolom postavljenom na zadnjoj strani šasije kamiona

Objavljeno:

Mađarska privodi kraju pregovore sa nemačkom kompanijom Rajnmetal o kupovini samohodnih haubica dometa većeg od 80 kilometara, što je znatno više od drugih sličnih oruđa u regionu, uključujući i srpske haubice NORA ili Aleksandar.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, detalje pregovora obelodanio je mađarski komesar za razvoj odbrambenog sektora Gaspar Marot i reč je o haubicama HX-3.

"Time Budimpešta jača strateško partnerstvo sa nemačkom namenskom industrijom i dobija artiljerijsko oruđe najvećeg dometa u regionu", navodi se.

U tekstu se podseća da je haubica HX-3 proizvod koncerna Rajnmetal MAN, kao i da koristi top kalibra 155 milimetara sa takozvanim pametnim projektilima.

Opremljena je potpuno zatvorenom oklopnom kupolom postavljenom na zadnjoj strani šasije kamiona.

"Budimpešta je već naručila od Rajnmetala i KMV-a 44 tenka Leopard 2A7, 24 samohodne haubice PzH-2000, 218 modularnih borbenih vozila pešadije Links i devet vozila za izvlačenje Bufalo. Vrednost ugovorenih poslova je veća od dve i po milijarde evra, a u industrijskoj zoni u Zali otvorena je zajednička fabrika nemačkog Rajnmetala i Mađarske za proizvodnju borbenih vozila Links", dodaje se u tekstu.

Portal navodi da su nabavke nove nemačke vojne tehnike deo ambicioznog programa Mađarske za modernizaciju oružanih snaga pod nazivom "Zrinski 2026".

U okviru tog programa nabavlja se isključivo nova oprema od eminentnih zapadnoevropskih ili američkih proizvodjača uz otvaranje pogona u Madjarskoj.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.