Italija i Grčka ublažile mere borbe protiv korona virusa, delom ostaju maske
Ilustracija, Foto: Profimedia

pandemija

Italija i Grčka ublažile mere borbe protiv korona virusa, delom ostaju maske

Italija je danas prijavila 699 novih infekcija korona virusom i više od 100 smrtnih slučajeva

Objavljeno:

Italija i Grčka su danas ublažile sanitarne protivepidemijske mere uvedene zbog korona virusa vraćajući život svojih stanovnika i putnika u normalu pre vrhunca letnje turističke sezone.

Vlada Grčke je, preneli su tamošnji mediji, od danas bar ;do 31. avgusta ;ukinula zahtev za pokazivanje potvrda o vakcinaciji ili peležanom kovidu za pristup u zatvoren javni prostor, ali maske ostaju.

Tako i vakcinisani i nevakcinisani ljudi mogu da slobodno ulaze u restorane, zabavne i tržne centre. Istovremeno, od danas sva ta mesta rade sa sto odsto svog kapaciteta.

Ipak, Ministarstvo zdravstva Grčke i naučnici iz Komiteta eksperata ("Krizni štab"), pozicaju gradjane na maksimalnu pažnju jer pandemija nije završena iako je popustila, i ;može dovesti do novog talasa epidemije tokom leta.

U Grčkoj je ukinuto i redovno samotestiranje učenika i nastavnika, ali brzi test ostaje za nevakcinisane nastavnike i studente, kao i za nevakcinisane radnike.

Obavezno korišćenje maske međutim ostaje u zatvorenom prostoru u Grčkoj najmanje do kraja maja.

Nije obavezno da se maske koriste i napolju, ali tamo gde je gužva preporučuje se da maske koriste bar najugroženiji građani.

1 / 5 Foto: Profimedia

Na osnovu odluka Vlade, grčka Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ukida sva ograničenja namenjena borbi protiv korona virusa za međunarodne i domaće letove, osim korišćenja maski tokom letova i na aerodromima. Uz to utnici više ne mooraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

U Italiji je, prenosi američka novinska agencija AP, Ministarstvo zdravlja danas saopštilo da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mesta.

Ali, zdravstvena propusnica koja sadrži dokaz o vakcinaciju, potvrdu o preležanom virusu ili negativan testu i dalje je potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima.

Obaveza nošenja maski unutar supermarketa, radnih mesta i prodavnica takodje je ukinuta, ali je ostala obaveza u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za stara lica.

Od danas posetioci Italije više ne moraju da popunjavati komplikovan onlajn formular za lociranje putnika u EU, formular, koji je zahtevan prilikom prijave na aerodrom.

I u Italiji su zvaničnici javnog zdravstva pozvali na oprez i naglasili da pandemija još uvek nije gotova.

Italija je danas prijavila 699 novih infekcija korona virusom i više od 100 smrtnih slučajeva, a Grčka 4.701 nov slučaj zaraze i smrt još 22 osobe od kovida (ukupno tokom epidemije 29.175).

(eSPRESO/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.