Kina odbacila tvrdnje o svemirskoj pretnji i pozvala na suprotstavljanje pomorskom maltretiranju SAD-a
Ilustracija, Foto: Kineski radio Internacional

OPTUŽBE NA RAČUN SAD I JAPANA

Kina odbacila tvrdnje o svemirskoj pretnji i pozvala na suprotstavljanje pomorskom maltretiranju SAD-a

SAD i Japan, ignorišući činjenice, izmislili su i proširili takve izgovore zbog sopstvene vojne ekspanzije i prevlasti u svemiru, naveo je on

Objavljeno:

Portparol Ministarstva nacionalne odbrane Tan Kefei optužio je u četvrtak SAD i Japan za izmišljanje takozvane ''svemirske pretnje Kine“ i pozvao na zajedničko suprotstavljanje pomorskom maltretiranju SAD-a.

Kina je posvećena mirnom korišćenju svemira, aktivno se zalaže za sprečavanje naoružanja i trke u naoružanju u svemiru i unapređuje međunarodnu saradnju u svemiru, rekao je portparol, komentarišući izveštaje u vezi sa tzv. “svemirskom pretnjom Kine” na konferenciji za novinare, prenosi Kineski radio Internacional.

SAD i Japan, ignorišući činjenice, izmislili su i proširili takve izgovore zbog sopstvene vojne ekspanzije i prevlasti u svemiru, naveo je on.

Sjedinjene Države, kao zemlja sa najvećim brojem satelita, lansirale su sve vrste satelita, uključujući i vojne izviđačke satelite i uveliko su se uključile u komercijalne investicije u svemir kupujući milijarde dolara komercijalnih satelitskih usluga za vojne svrhe. Istovremeno, SAD su odbile nacrt ugovora o ''Sprečavanju postavljanja oružja u svemir, pretnji ili upotrebi sile protiv svemirskih objekata'' koji su predložile Kina i Rusija i formiranje ''grupe vladinih stručnjaka o daljim efikasnim merama za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru" od strane UN-a, što dovodi do zastoja međunarodnih napora u svemiru, rekao je Tan, dodajući da Japan takođe ubrzava svoju vojnu izgradnju u svemiru i uspostavlja "svemirske borbene snage“.

Ovi potezi su povećali rizik od naoružavanja i trke u naoružanju u svemiru i negativno uticali na globalnu stratešku stabilnost, istakao je on.

Navigacija nije maltretiranje i sloboda nije hotimična, podvukao je Tan. Sve bi trebalo da bude zasnovano na međunarodnom pravu i osnovnim normama međunarodnih odnosa, uz suverenitet i bezbednost primorskih država kao granice.

Tan je to rekao kao odgovor na pitanje u vezi sa godišnjim izveštajem o slobodi plovidbe SAD za fiskalnu 2021. godinu, u kojem se navodi da su SAD osporile 37 ''prekomernih pomorskih potraživanja'' iz 26 zemalja i regiona, od kojih je Kina bila najviše uključena, sa pet slučajeva koji se odnose na kontinentalni deo Kine i jedan koji se odnosi na region Tajvana.

Pozivamo SAD da odigraju svoju ulogu kao odgovorna velika zemlja, zaustave takozvane ''operacije slobode plovidbe'', prestanu da izdaju takve neodgovorne izveštaje, iskreno poštuju suverenitet, bezbednost, pomorska prava i interese drugih zemalja i učine više u doprinosu regionalnom miru i stabilnosti, ponovio je Tan.

(Espreso/Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.