KAKO SE MASK OBOGATIO? Od dečaka koga su MALTRETIRALI u školi do MILIJARDERA, ovo NISTE znali o vlasniku TVITERA!
Ilon Mask, Foto: Profimedia

NAJBOGATIJA OSOBA NA SVETU

KAKO SE MASK OBOGATIO? Od dečaka koga su MALTRETIRALI u školi do MILIJARDERA, ovo NISTE znali o vlasniku TVITERA!

Dakle, ko je Ilon Mask, kakva su njegova politička uverenja i otkud mu toliki novac?

Objavljeno: 12:00h

On je svemirski raketni mogul, prodavac električnih automobila i dobavljač satelitskog interneta.

On je takođe poznati preduzetnik, Tviter trol i momak koji je nekada izlazio sa kanadskom muzičarkom Grajms.

Oh, i on je najbogatija osoba na svetu.

Ilon Mask je sve ovo uradio u razmaku od jedne decenije.

Ako je Google Trends vodič, on je skrenuo pažnju mnogih Australijanaca u februaru 2018, kada je lansirao Tesla sportski automobil u svemir, koristeći raketu druge svoje kompanije, Space X.

Ilon Mask
foto: Profimedia

Sada je to ponovo u trendu, uz pomoć vesti koje govore da je dugogodišnji kritičar Tvitera sklopio dogovor o kupovini platforme društvenih medija za 44 milijarde dolara (61,4 milijarde dolara).

Cena je bila samo šestina njegove neto vrednosti.

Dakle, ko je Ilon Mask, kakva su njegova politička uverenja i otkud mu toliki novac?

Rođen u bogatoj porodici i maltretiran u školi Ilon Riv Mask je rođen 1971. godine u Južnoj Africi u bogatoj porodici.

Njegova majka, kanađanka je bila profesionalni dijetetičar i model (njena slika je krasila kutije sa žitaricama), a njegov otac iz Južne Afrike bio je inženjer koji je nekada bio suvlasnik zambijskog rudnika smaragda.

Njegovi roditelji su se razveli kada je imao devet godina, i otprilike u to vreme je razvio veliko interesovanje za kompjutersko programiranje, čak i za kodiranje video igrica koje je prodao časopis za 500 dolara.

Nespretno i introvertno dete koje je teško maltretirano u srednjoj školi u Južnoj Africi, preselio se u Kanadu 1989. sa svojom majkom, sestrom i bratom.

Odakle Ilonu Masku novac? 1. januara 2020. neto vrednost Ilona Maska iznosila je 28 milijardi dolara. Samo godinu dana kasnije iznosio je 170 milijardi dolara.

Razlog za ovo povećanje je cena akcija Telse, čija se vrednost utrostručila na više od 1 bilion dolara u poslednjih 18 meseci (njegove akcije vrede oko 170 milijardi dolara).

Spejs iks, Space X, Falkon 9, Falcon 9
foto: Profimedia

Maskovo 48 odsto udela u kompaniji SpaceX vrednoj 100 milijardi dolara čini većinu ostatka njegovog bogatstva.

Deca u rudnicima litijuma

Baterije Maskovih automobila sadržale su i kobalt, redak metal koji postoji tek u nekoliko zemalja na svetu, a najpotresnije slike stizale su iz Konga gde na iskopavanju metala, u neljudskim uslovima, rade i deca.

"Kada su Masku srenuli pažnju da su mu krvave ruke jer je dečji rad ugrađen u svaku bateriju, on je rekao da se svečano obavezuje da će da eliminiše kobalt, ali nikada nije rekao dokle se sa tim stiglo", objašnjava Marković.

Kakva je njegova politika?

Mask je donirao i demokratama i republikancima, dok se izjašnjavao kao "umeren" i "socijalista".

Prema podacima koje je prikupila neprofitna organizacija za lobiranje Open Secrets, Ilon Mask je dao ukupno 1,2 miliona dolara političarima, strankama, političkim akcionim odborima (PAC) i referendumskim kampanjama od 2002. godine.

Taj novac je skoro podjednako otišao demokratama, sa 542.000 dolara, i republikancima sa 574.500 dolara.

Novac, Dolari, Pare, Novčanice
foto: Profimedia

Neki su ga opisali kao "socijalno liberalnog i fiskalno konzervativnog".

Gdin. Mask se, na primer, zalagao za oslobađanje ljudi koji su bili zatvoreni u SAD zbog prestupa kanabisa pre nego što je droga legalizovana.

Drugi kažu da se najbolje opisuje kao libertarijanac, što znači da se zalaže samo za minimalnu intervenciju vlade u slobodno tržište i privatne živote građana.

On je predložio da buduće kolonije na Marsu treba da dozvole da bilo koji zakon bude poništen sa 40 odsto glasova građana.

Što se tiče ekonomskih pitanja, vodio je kampanju protiv vladinih subvencija za povećanje prodaje električnih vozila i protivio se sindikatima, posebno u svojim kompanijama, kao preprekama efikasnom poslovanju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Tesla je pokušao da sabotira sindikalne napore u svojoj fabrici, a 2018. godine Musk je tvitovao da će zaposleni u Tesli koji su pokušali da se udruže u sindikat izgubiti svoje opcije na akcije, što su sudovi proglasili nezakonitim.

Gdin. Musk takođe ponekad izgleda da flertuje sa društvenim konzervativizmom, nedavno govoreći sledbenicima da „uzmu crvenu pilulu“ (fraza koju koriste beli suprematisti, anti-feministkinje i teoretičari zavere uopšte) dok je učestvovao u krstaškom ratu protiv kalifornijske politike zatvaranja COVID-a.

Od dot-com kodera do internet šaljivdžije Postoji i druga strana Ilona Maska — ona koja je manje predvidljiva i koja se ne uklapa lako u uobičajene kategorije političke i ekonomske teorije.

Ovo je strana koja izaziva kontroverze i uživa u dodvoravanju njegovih brojnih sledbenika, kojima se čini da se dopada njegova oštra, nepoštena ličnost i inspirisani su njegovim smelim vizijama za budućnost.

To je strana koja je, na primer, tvitovala prvoaprilsku šalu u kojoj su milijarde srušile tržišnu vrednost Tesle.

Neki vide Maskovu kupovinu Tvitera kao krajnje ismejavanje platforme društvenih medija.

U izjavi, Mask je rekao da se radi o "slobodi govora":

„Sloboda govora je temelj funkcionalne demokratije, a Tviter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva.

Ironično, s obzirom na to koliko je gospodin Mask vrhunski, ta vizija interneta je staromodna.

1 / 6 Foto: Profimedia

Podseća na dane prije dezinformacija i hakovanja na izborima, kada je internet mogao biti slobodniji i nemoderiran.

U svakom slučaju, od električnih vozila do Tvitera, sada svi živimo u budućnosti Ilona Maska.

Bonus video:

00:27

Otvorena povratna kapsula letelice Šendžou 13

(Espreso/ABC.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.