TENZIJE, GRČKA PROTESTUJE ZBOG TURSKE: I to zbog OVOGA
Grčka Turska, Foto: Profimedia

grčko-turski sukob

TENZIJE, GRČKA PROTESTUJE ZBOG TURSKE: I to zbog OVOGA

Atina tvrdi da je Turska poslednjih nedelja pojačala neprijateljske patrole vazduhoplovnih snaga uz niske prelete i naseljenih grčkih istočnih ostrva

Objavljeno: 09:33h

Grčka je danas uložila zvaničan protest Turskoj zbog toga što njeni vojni avioni nadleću naseljena grčka ostrva i to i u brišućem letu.

"Ti postupci predstavljaju kršenje suvereniteta Grčke, neprihvatljiva su provokacija i suprotni su osnovnim principima međunarodnog prava", navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasador Turske u Atini pozvan je u Ministarstvo da lično primi demarš.

Turska nije odmah javno odgovorila.

Grčka i Turska imaju dugogodišnje sporove oko medjusobnih granica na moru i u vazduhu, koji su se pojačali traganjem za potencijalnim podmorskim rezervama prirodnog gasa.

To je dovelo do skoro svakodnevnih patrola vazduhoplovnih snaga i presretanja vojnih letelica, uglavnom u spornom vazdušnom prostoru oko grčkih ostrva koja su blizu turske obale.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sastao se prošlog meseca u Istanbulu s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom pošto je ruska invazija na Ukrajinu postala hitna tema među saveznicima u NATO.

Kirijakos Micotakis
Kirijakos Micotakis foto: Profimedia

Ali Atina tvrdi da je Turska poslednjih nedelja pojačala neprijateljske patrole vazduhoplovnih snaga uz niske prelete i naseljenih grčkih istočnih ostrva.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.