HOROR TVRDNJE IZ KIJEVA UPRAVO JAVLJENE: Samo za one sa JAKIM STOMAKOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

HOROR TVRDNJE IZ KIJEVA UPRAVO JAVLJENE: Samo za one sa JAKIM STOMAKOM!

Mnoga tela su zapaljena, a neka su u tako lošem stanju da je bilo nemoguće identifikovati ih. Nekima je lice uništeno, a neka čak nemaju ni glavu. Neki su ubijeni, a zatim je preko njih prešao tenk

Objavljeno:

Vladislav Perovski, forenzičar iz Ukrajine, koji zajedno sa svojim timom svakoga dana obavlja veliki broj obdukcija tela iz Buče, Irpina i Borođanke, kaže da su mnoga tela pronađena u katastrofalnom stanju i da su nad njima navodno vršene torture čak i nakon ubistva.

Prvo telo u mrtvačnicu stiglo je nekoliko dana nakon što je počeo sukob u Ukrajini. Sledećeg dana stiglo je još dva, a već početkom marta, mrtvačnice u Kijevskoj regiji bile su toliko pune da više nisu mogle da prime tela koja su svaklog dana pristizala.

Kada su nakon povlačenja Rusa iz ove regije početkom aprila pronađene masovne grobnice, situacija u mrtvačnicama je već bila na korak od pucanja. Danas, više od dva meseca nakon pokretanja sukoba u Ukrajini, tela se odlažu u kamione sa hladnjačom, koji su parkirani ispred.

- Nismo spremni za ovo. Niko od nas nije mogao da pretpostavi da će doći do ovoga - kaže patolog iz jednog od okolnih mesta.

Preživeli civili iz Buče, Irpina, Hostomela i Borođanke, gradova koji su jedno vreme bili pod ruskom okupacijom, još uvek slave osobođenje, iako je od tada prošlo skoro mesec dana. Međutim, mnogi od njih su tokom okupacije izgubili svoje najmilije, a sada dane provode dolazeći do ovih hladnjača pokušavajući da iz crnih mrtvačkih vreća pronađu članove svoje porodice.

- Do nedelje je pronađeno 1.123 tela, među kojima je i 35 dece. Ova tela su izvučena iz masovnih grobnica i pokupljena sa ulica. Pronašli smo ljude čija su tela bila u brutalnom stanju. Sva tela su dokumentovana i pregledana od strane stručnjaka. Svakog dana pronalazimo nova tela. Ne mogu da vam dam više informacija, jer je na hiljade izveštaja do sada napisano - rekao je Oleh Tkalenko, viši tužitelj iz Kijeva.

Vladislav Perovski, forenzičar iz Ukrajine, koji zajedno sa svojim timom svakoga dana obavlja veliki broj obdukcija tela iz Buče, Irpina i Borođanke, kaže da su mnoga tela pronađena u katastrofalnom stanju i da su nad njima vršene torture čak i nakon ubistva.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/TheStraitsTimes

Mnoga tela su zapaljena, a neka su u tako lošem stanju da je bilo nemoguće identifikovati ih. Nekima je lice uništeno, a neka čak nemaju ni glavu. Neki su ubijeni, a zatim je preko njih prešao tenk - kaže on za Guardian.

On i njegov tim dnevno ekshumiraju oko 15 tela, a mnogima od njih, prema njegovim rečima, fali neki deo tela.

Ispred mrtvačnice je i jedan stariji par koji pokušava da u hladnjači pronađe i identifikuje telo svog sina. Oni kažu da je njihov sin od početka sukoba bio član građanskog otpora i da ga je navodno izdala žena kada su ruski vojnici zauzeli njihov grad u blizini ukrajinske prestonice.

Njega su navodno Rusi uhvatili, a zatim su ga mučili, a onda su ga ugušili plastičnom kesom, Na kraju su mu navodno pucali u glavu, a telo su ostavili pored puta gde je stajalo danima, sve dok ga nisu pronašli volonteri.

Jedini detalj preko kog su ga roditelji prepoznali je tetovaža a njegovom ramenu, budući da je telo bilo u neprepoznatljivom stanju. Pre nego što porodici bude dozvoljeno da ga sahrane, Vladislav i njegov tim, u komke se nalaze i nezavisni stručnjaci iz Francuske, će morati da urade detaljnu obdukciju kako bi utvrdili tačan uzrok smrti.

- Videli smo do sada veliki broj tela. Mnogima od njih su ruke bile iza glave na kojima su rane od metaka. Među slučajevima su i ona koja imaju više prostrelnih rana od automatskog oružja, a na nekim telima smo pronašli i tragove klaster bombi - kaže Vladislav.

Rusija od početka negira da su njihove mete bili civili, a ukrajinske i zapadne optužbe o navodnim ratnim zločinima smatraju izmišljenim.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.