DOLAR RASTE VEĆ TREĆU NEDELJU ZAREDOM: Svetske berze i "crno zlato" u kontinuiranom PADU!
Ilustracija, Foto: EPA / DAVID CHANG

STANJE NA TRŽIŠTU

DOLAR RASTE VEĆ TREĆU NEDELJU ZAREDOM: Svetske berze i "crno zlato" u kontinuiranom PADU!

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio procenu rasta svetske privrede u ovoj godini, sa očekivanih 4,4 na 3,6 posto

Objavljeno:

Vrednost dolara prema korpi valuta - porasla je prošle nedelje na svetskim berzama.

To se dešava treću nedelju zaredom, jer je sve jasnije da će FED, američka centralna banka, agresivno da zaoštri monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrednosti američkog novca prema šest najjačih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,65%, na 101.16 bodova - novi najviši nivo u više od dve godine.

S druge strane, cene deonica na svetskim berzama su pale, jer je period jeftinog novca - završen. Drugim rečima, pitanje je momenta kada će i ostale centralne banke biti agresivnije u pogledu povećanja kamata.

Istovremeno, "crno zlato" beleži kontinuirani pad, te je tako nafta prethodne sedmice potonula gotovo 5 odsto, jer se trgovci plaše slabljenja potražnje - zbog usporavanja rasta svetske privrede, ali i povećanja kamatnih stopa FED-a.

1 / 4 Foto: Profimedia

Naime, Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio procenu rasta svetske privrede u ovoj godini, sa očekivanih 4,4 na 3,6 posto.

Upozorili su da ono što sada staje na put globalnom oporavku - nakon pandemije - jesu rat u Ukrajini i visoka inflacija. Nemačka vlada je iz istih razloga najavila smanjenje procene rasta privrede u 2022, sa 3,6 na 2,2 odsto.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.