EVO KADA STUPA NA SNAGU E-RUBLJA: Rusi otkrila šta se krije iza nje
Foto: Profimedia

saopštili

EVO KADA STUPA NA SNAGU E-RUBLJA: Rusi otkrila šta se krije iza nje

Ruska centralna banka planira da pokrene digitalnu rublju do 2023. godine i proširi mogućnosti korišćenja svoje Mir kartice za plaćanje

Objavljeno:

Prema planu, digitalna rublja bi trebala da bude spremna do sledeće godine i omogućiti međunarodno plaćanje, a cilj je da se proširi broj zemalja koje prihvataju rusku Mir bankovnu karticu.

- Digitalna rublja je među prioritetnim projektima. Brzo smo kreirali prototip, a sada vršimo testove s bankama i sledeće godine ćemo postepeno obavljati prve transakcije, saopćeno je.

Koncept nacionalne digitalne valute je Banka Rusije predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će nova forma novca koegzistirati s gotovinom i bezgotovinskom rubljom. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je osmišljena tako da predstavlja minimalni rizik jer će je lansirati državni monetarni regulator, a podržana je i tradicionalnim novcem.

Moskva želi povećati broj zemalja koje prihvataju Mir bankovne kartice nakon što su se međunarodne korporacije Visa i MasterCard pridružile sankcijama i prekinule svoje operacije u Rusiji. Nacionalni sistem plaćanja Mir lansiran je 2015. godine.

(Esprrso/Blic biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.