NESTAŠICA HRANE U NEMAČKOJ! Kupci u panici
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

najava

NESTAŠICA HRANE U NEMAČKOJ! Kupci u panici

U mnogim nemačkim supermarketima trenutno nedostaje suncokretovog ulja i ulja od repice

Objavljeno:

U nekim slučajevima neki trgovački lanci već poskupljuju ulja vlastite marke za 550 posto, piše "Focus Online”, a prenosi Fenix Magazin. Prema pisanju Focusa, Aldi će ubuduće nuditi suncokretovo ulje marke Ondosol za 4,99 eura po boci, što je razlika od 3,20 evra u odnosu na rasprodatu marku Bellasan.

Prema podacima koje ima "Focus Online”, ulje koje je još dostupno trenutno je 550 posto skuplje nego u januaru, prenosi Večernji list.

Budući da su suncokretovo i repičino ulje trenutno rasprodati ili gotovo rasprodati u mnogim trgovinama, mnogi trgovci mešovitom robom ograničavaju broj boca koje jedna osoba može da kupi.

Kupci očito panično kupuju u poslednjih nekoliko nedelja zbog straha od nestašica.

Kupci
foto: Youtube printscreen

Kako prenosi "Focus Online”, stručnjaci iz industrije prehrane očekuju nastavak rasta cena, pa bi suncokretovo ulje uskoro moglo da košta koliko i puno skuplje maslinovo čija je prosečna cena po litri trenutno 6,50 evra.

Ali ne povećava cene samo Aldi, već i Rewe gde suncokretovo ulje marke Thomy košta 5,05 eura po litru.

Veliki broj trgovaca mešovitom robom podiže cene proizvodima, a prema njihovim najavama, poskupljenje hrane neće stati tako brzo.

Kako je Business Insider već ranije pisao, mnogi su proizvodi poskupeli poslednjih meseci, i to ne samo od početka rata u Ukrajini. Poskupele su, na primer, zobene pahuljice: sredinom januara pakovanje od 500 grama još je koštalo 49 centi, ali sada u nekoliko trgovačkih lanaca košta deset centi više, što odgovara doplati od 20 posto.

Mnogi korisnici društvenih mreža komentarišu nastalu situaciju te pišu kako "ovako nešto Nemačka još nije videla”.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.