ISPRAVKA: Bajden nije rekao da "ide na svakoga ko pomaže Rusiji"
Džo Bajden, Foto: Profimedia

ispravka

ISPRAVKA: Bajden nije rekao da "ide na svakoga ko pomaže Rusiji"

Bajden je govorio o napadu Moskve na Ukrajinu

Objavljeno: 11:42h

Portal Espreso je 22. aprila objavio tekst u kojem se prenose detalji iz obraćanja predsednika SAD Džozefa Bajdena, u kojem je glavna tema bila sukob u Ukrajini, pod naslovom "IDEMO NA SVAKOGA KO POKUŠA DA POMOGNE RUSIJI": Bajden najavio pojačavanje pritiska (VIDEO)".

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba ispravljeni naslov i navodi u tekstu koji su bili sporni i netačni.

Naime, nigde u obraćanju Džozef Bajden nije izrekao bilo kakvu pretnju na račun drugih država, niti je rekao da će SAD da "idu na svakoga ko pomaže Rusiji". Američki predsednik je govorio o nastavku pritiska na Rusiju, kako bi se što pre okončao sukob u Ukrajini.

Šta je Bajden stvarno izgovorio?

U delu obraćanja u kojem je govorio o “pojačavanju pritiska”, Bajden navodi:

- Takođe nastavljamo da pojačavamo pritisak na Putina i dodatno izolujemo Rusiju na svetskoj sceni. Juče je Ministarstvo finansija uvelo dodatne mere za suzbijanje entiteta i pojedinaca/ki koji/e pokušavaju da izbegnu naše sankcije bez presedana - ne samo naše već i one širom Zapada. Danas najavljujem da će Sjedinjene Američke Države zabraniti ulazak u naše luke brodovima koji su povezani s Rusijom, kao što su to uradili u Evropi. Ovo je još jedan kritičan korak koji preduzimamo u dogovoru s našim partnerima u Evropskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi - da bismo dalje uskratili Rusiji prednosti međunarodnog ekonomskog sistema koji je toliko uživala u prošlosti. U ostatku svog obraćanja, navodi Raskrinkavanje.ba, Bajden takođe nije "pretio" da SAD i saveznici "idu na svakoga" ili da će "uništiti svakoga ko pokuša pomoći Rusiji", kako se to pogrešno navelo u naslovu prvobitnog teksta na portalu Espreso.. Kad je reč o tvrdnji da je Bajden navodno "najavio novu rundu sankcija privatnim bankama i mreži pojedinaca za koje administracija utvrdi da pokušavaju pomoći Rusiji u izbegavanju sankcija”, ni ova tvrdnja nije sasvim tačna. Bajden, naime, piše Raskrinkavanje.ba, nije rekao da se nove sankcije odnose na one koji "pokušavaju pomoći Rusiji u izbegavanju sankcija", već da su već uvedene sankcije onima koji sami pokušavaju izbeći sankcije. Što se tiče najava budućih sankcija, Biden je najavio sankcije "brodovima koji su povezani sa Rusijom".

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.