TURSKA ŠIRI VOJNU OPERACIJU: Novi HAOS u NAJAVI!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

POTVRDIO MINISTAR ODBRANE

TURSKA ŠIRI VOJNU OPERACIJU: Novi HAOS u NAJAVI!

Portparol PKK u Iraku rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je došlo do "intenzivnih borbi" između turske vojske i vojnog krila PKK

Objavljeno: 21:29h

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je da su dronovi i jurišni helikopteri bili uključeni u operaciju protiv PKK u tri regiona u blizini turske granice.

On je rekao da će u "narednih nekoliko dana" akcija biti pojačana i da je tokom ofanzive "neutralisan veliki broj terorista", piše Dojče vele.

Ankara pravda vojnu akciju zaštitom od terorističkih napada i pravom na samoodbranu. U napadima je navodno ubijeno 19 kurdskih boraca.

1 / 5 Foto: AP

Portparol PKK u Iraku rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je došlo do "intenzivnih borbi" između turske vojske i vojnog krila PKK. Turske oružane snage pokušale su da „helikopterom ispuste vojnike i napreduju na kopnu“.

PKK je na listama terorista u Turskoj, Evropi i Sjedinjenim Državama. Vojna operacija je koncentrisana u regionima Metin, Zap i Avašin-Basjan u severnom Iraku. U severnom regionu Sindžar i u planinama na iračko-turskoj granici, turska vojska redovno napada centre za obuku i baze kurdske milicije.

Sprečeni napadi?

Sedište PKK je u severnim iračkim planinama Kandil. Ankara je više puta preduzimala vojnu akciju protiv njihovih položaja na jugoistoku Turske. PKK je uzvratila izvođenjem napada. Prema turskom ministarstvu odbrane, najnovija ofanziva je služila za sprečavanje napada PKK u Turskoj. Ministarstvo je saopštilo da je akcija koordinirana sa "prijateljima i saveznicima".

Akcija je počela nekoliko dana nakon posete premijera Autonomne kurdske oblasti u Iraku Masrura Barsanija Turskoj. Veruje se da je Barsani bio obavešten o raspoređivanju turske vojske. Posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Barsani je pozitivno govorio o „širenju saradnje“ sa Turskom „kako bi se poboljšala bezbednost i stabilnost“ u severnom Iraku.

Turska vojska je već izvela nekoliko operacija protiv PKK u Iraku i protiv kurdske IPG milicije u Siriji. Sukob sa PKK datira još od 1984. godine. Od tada, PKK se bori za veću autonomiju na jugoistoku Turske. U sukobu je do sada poginulo više od 40.000 ljudi. Naučna služba Bundestaga je ranije izražavala sumnje da li su slične misije u skladu sa međunarodnim pravom.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.