POJAVILA SE MISTERIOZNA BOLEST KOD DECE! Širi se velikom brzinom
Bolesno dete, Foto: Profimedia

OPREZ

POJAVILA SE MISTERIOZNA BOLEST KOD DECE! Širi se velikom brzinom

Izolacija najmlađih tokom pandemije korona virusa je možda oslabila njihove imunitete

Objavljeno:

Kliničari u Danskoj i Holandiji takođe su prijavili slične slučajeve. U SAD-u, u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rečeno je da se ispituje i devet slučajeva u Alabami.

Zbunjeni naučnici pokušavaju da pronađu uzroke čudne i alarmantne epidemije teškog hepatitisa kod male dece, budući da je zabeleženo 74 obolele dece u Velikoj Britaniji i troje u Španiji. Kliničari u Danskoj i Holandiji takođe su prijavili slične slučajeve. U SAD-u, u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rečeno je da se ispituje i devet slučajeva u Alabami.

Virusi mogu izazvati hepatitis, upalu jetre, ali i inače zdrava deca retko mogu teško da obole. Od 12. aprila, nijedno dete u Velikoj Britaniji ili Španiji nije preminulo, ali su neka od njih veoma bolesna: svi su hospitalizovani, a za sedmoro njih je neophodna transplantacija jetre, od kojih je šestoro u Velikoj Britaniji, kažu iz SZO.

1 / 2 Foto: Profimedia

Za dvoje od devetoro dece u Alabami takođe je neophodna transplantacija jetre, saopštila je služba za javno zdravlje.

Trenutno vodeća teorije je da je krivac adenovirus, porodica virusa koji najčešće izazivaju prehladu, polovina dece u Velikoj Britaniji bilo je pozitivno na takav virus i sva deca u Alabami. Ali za sada su dokazi neutemeljeni kako bi se misterija razrešila u potpunosti, kažu istraživači i lekari.

- Do pre nedelju dana, ovo su bila potpuno zdrava deca. Međutim, nisu sve vesti toliko loše, jer se većina dece već oporavlja - rekao je dr Keli.

- Ovo bi trebalo shvatiti ozbiljno - navodi se u saopštenju SZO kancelarije za Evropu.

Istraživači iz Škotske prvi put su identifikovali ovaj virus 31. marta, kada su i upozorili službu za javno zdravlje u ovoj državi, a kada je primljena grupa dece od tri do pet godina u bolnicu. Kod svakog deteta je dijagnostikovan hepatitis nepoznatog uzroka. Škotska obično ima manje od četiri takva slučaja godišnje, rekli su naučnici. Ovog puta, samo 13 slučajeva je registrovano do 12. aprila.

Dr Keli kaže da se samo na njegovom odeljenju pojavilo 40 dece sa dijagnozom hepatitisa nepoznatog uzroka. U istom periodu od januara do aprila 2018. godine, taj broj je bio samo sedmoro dece.

Većina slučajeva u Velikoj Britaniji su deca od dve do pet godina, kaže izveštaj od 8. aprila, koji je objavila Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je 12. aprila javno upozorenje o epidemiji u Velikoj Britaniji, napominjući da su povraćanje i žutica uobičajeni simptomi.

Rane pretpostavke o tome od čega bi deca mogla biti bolesna uključivale su i hranu, piće i igračke, ali su sumnje sada usmerene na virus. Nijedno od dece u Ujedinjenom Kraljevstva ili Španiji nije imalo tipične simptome povezane sa hepatitisom A, B, C ili E. Ali je nekolicina dece bilo pozitivno testirano na SARS-CoV-2 neposredno pre ili posle hospitalizacije, a nijedno od dece nije bilo vakcinisano protiv kovida-19.

1 / 6 Foto: Profimedia

Pored toga, čak polovina je imala adenovirus, virus koji se prenosi kapljično. Ovaj virus može izazvati povraćanje, dijareju, konjuktivitis i simptome prehlade, ali retko izaziva hepatitis.

- Vodeće hipoteze usredsređuju se na adenovirus, ili je reč o novoj varijanti sa izraženim kliničkim sindromom ili je reč o već poznatoj varijanti, koja teže utiče na malu decu - kažu istraživači iz Škotske.

Uzolacija najmlađih tokom pandemije korona virusa je možda oslabila njihove imunitete, jer nisu bila izložena mnoštvu virusa, uključujući adenoviruse, koji su uobičajeni u detinjstvu.

- Primećen je porast tipičinih dečijih virusnih infekcija kako deca izlaze iz izolacije, kao i porast adenovirusnih infekcija, ali ne možemo biti sigurni da jedno izaziva drugo - kaže Vil Irving, klinički virusolog na Univerzitetu u Notingamu.

Istraživači nastavljaju da proučavaju i druge mogućnosti. Na primer, imunološki efekti prethodne epizode kovida-19 su možda učinila decu podložnijom infekcijama ili je ova bolest dugoročna komplikacija korona virusa. Neidentifikovani toksin takođe nije isključen.

Ovi slučajevi možda i nemaju jedan uzrok, upozorava Džim Mekmenamin, epidemiolog. On naglašava da je od ogromne važnosti da se istraže sve mogućnosti i da se ne može reći da je samo jedan uzrok virusa.

U SAD, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pomaže službi za javno zdravlje u Alabami da istraži devet slučajeva hepatitisa kod dece, koji su testirani pozitivno na adenovirus. Ovi slučajevi zabeleženi su u oktobru 2021. godine, rekla je Kirsten Nordland iz ovog centra.

- Centar za kontrolu i prevenciju bolesti radi sa državnim zdravstvenim službama kako bi utvrdio da li postoji još slučajeva u SAD i šta bi mogao biti uzrok. Adenovirus je jedan od mogućih uzroka, ali istraživači i dalje rade na tome - rekla je Nordland.

Ves Stablfild iz Službe za javno zdravlje u Alabami je rekao da je poslednji slučaj zabeležen u februaru ove godine, kada je petoro od devetoro dece bilo pozitivno na adenovirus-41, soj koji obično izaziva gastroenteritis.

U međuvremenu, u Španiji, vlada regiona Madrid objavila je 13. aprila da su tri regiona: Madrid, Aragon i Kastilja-La Manča, prijavila slučajeve teškog hepatitisa nepoznatog porekla kod male dece. Jedno dete je već bilo na transplataciji jetre.

1 / 4 Foto: Profimedia

Lekari u velikim pedijatrijskim centrima za jetru u Holandiji i Danskoj rekli su juče da su primetili slične trendove.

- Ima dece koja su veoma bolesna i koja su upućena na transplantaciju. Sličan broj dece prijavljen je za transplantaciju u prva četiri meseca 2022. godine, kao što je ranije bilo za godinu dana - rekao je Ruben de Klajn, pedijatar iz jednog od centara.

U Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu je takođe zabeleženo više slučajeva dece sa oboljenjem jetre, ali nijednom detetu nije potrebna transplantacija.

Ipak, tamošnji lekari naglašavaju da nema mesta za paniku.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.