RUSI ĆE SPASITI SVET: Izmislili sistem za zaštitu planete od asteroida!
Foto: Profimedia

nuklearna eksplozija kao spas

RUSI ĆE SPASITI SVET: Izmislili sistem za zaštitu planete od asteroida!

Sistem, koji može da se napravi za 7 godina, sastojao bi se od satelita za osmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centra
Objavljeno: 23:14h

Ruski centar za planetarnu zaštitu osmislio je sistem za zaštitu Zemlje od asteroida pomoću nuklearne eksplozije koji bi koštao 5,6 milijardi dolara, rekao je danas direktor tog centra Anatolij Zajcev.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zajcev je predstavio projekat na naučno-tehnološkoj konferenciji u Moskvi, prenela je agencija Tass. Sistem može da se napraviti za sedam godina i sastojao bi se od satelita za osmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centra, rekao je Zajcev.

foto: Profimedia

U prvoj fazi, prema projektu, bile bi lansirane četiri svemirske letelice - dve za nadzor i dve za presretanje, što bi koštalo oko 1,3 milijardi dolara. Gradnja infrastrukture na Zemlji bi koštalo još jednu milijardu dolara.

Ako bi bili otkriveni opasni asteroidi koji bi mogli da nanesu veliku štetu na Zemlji, sateliti za osmatranje bi bili poslati ka njemu da odrede putanju, veličinu, masu i druge osobine. Posle toga bi bile poslate letelice s nuklearnim punjenjem da ga unište ili skrenu s putanje.

foto: Profimedia

Razvoj opreme za osmatranje svemira, odnosno dve satelitske opservatorije i četiri letelice za osmatranje, koštao bi još 1,4 milijarde dolara, dok bi predloženo povećanje satelita za presretanje za još tri letelice, koštalo oko 1,8 milijardi dolara, navodi Tass.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.