KINA: Izveštaj razotkriva rastući antiazijski rasizam u Sjedinjenim Državama
Ilustracija, Foto: Kineski radio internacional

rasizam

KINA: Izveštaj razotkriva rastući antiazijski rasizam u Sjedinjenim Državama

Izveštaj se sastoji iz tri dela: Amerikanci azijskog porekla suočeni sa porastom rasističkih napada usred pandemije koronavirusa

Objavljeno:

Kinesko društvo za proučavanje ljudskih prava u petak je objavilo izveštaj u kojem se razotkriva rastući antiazijski rasizam u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države se i dalje ponose time što sebe priznaju kao belu anglosaksonsku protestantsku zemlju, navodi se u izveštaju uz napomenu da su azijski Amerikanci, Afroamerikanci, Hispanoamerikanci i Indijanci podložni diskriminaciji i kršenju u različitim oblicima i ne mogu u potpunosti da uživaju svoja ljudska prava, prenosi Kineski radio internacional.

Izveštaj se sastoji iz tri dela: Amerikanci azijskog porekla suočeni sa porastom rasističkih napada usred pandemije koronavirusa; rasizam protiv azijskih Amerikanaca nije jedinstven za pandemiju koronavirusa; i razlozi za rastuće antiazijsko raspoloženje usred pandemije koronavirusa.

U izveštaju se rastuće antiazijsko raspoloženje pripisuje rasističkim napadima nekih američkih političara na Kinu zbog korona virusa; efektima bele nadmoći; etiketama "ugledne manjine" koja okiva azijske Amerikance; antagonizmu između azijskih Amerikanaca i drugih etničkih manjina u SAD;i akcijama nekih američkih političara koje ozbiljno potkopavaju veze Kine i SAD.

Može se zaključiti da će u postpandemijskoj eri, čak i ako se antiazijski rasizam smiri, rasni napadi na kineske Amerikance nastaviti da rastu pod uticajem antikineske političke manipulacije američkih političara, navodi se u izveštaju i poziva na neophodnost stalne pažnje međunarodne zajednice ovom pitanju.

(Espreso /Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.