AUSTRIJA NASTAVLJA DA POPUŠTA MERE, ALI NE SVE! Evo šta se menja, a šta ostaje na snazi
Ilustracija, Foto: Profimedia

nova uredba

AUSTRIJA NASTAVLJA DA POPUŠTA MERE, ALI NE SVE! Evo šta se menja, a šta ostaje na snazi

Maske moraju i dalje da se nose u taksiju, bolnicama, ustanovama za negu, gde pristup i dalje imaju samo vakcinisani i izlečeni

Objavljeno:

Austrija dalje popušta epidemiološke mere, ali maske ostaju u nekim oblastima svakodnevice, dok se važenje Zelenog pasoša produžava za osobe koje su primile tri doze vakcine.

Ministar zdravlja Austrije Johanes Rauh saopštio je danas, na kratkoj pres konferenciji, da nova uredba, koja stupa odmah na snagu, a važi do 8. jula, predviđa da obaveza nošenja maski ostaje na snazi u javnom prevozu, u prodavnicama namirnica, apotekama, drogerijama, benzinskim pumpama, u bankama, i trafici, ali zato maske "padaju" u drugim trgovinama, kao što su prodavnice garderobe, cipela...

Maske moraju i dalje da se nose u taksiju, bolnicama, ustanovama za negu, gde pristup i dalje imaju samo vakcinisani i izlečeni.

Takođe, maske ne moraju više da se nose na manifestacijama, priredbama, koncertima.

Uredbom je produženo i važenje imunizacije umesto dosadašnjih 270 na 365 dana za "busterovane".

1 / 8 Foto: Profimedia

Ta mera je bila potrebna pošto na desetine hiljade zelenih pasoša prestaje da važi, a do sada nije preporučena četvrta vakcina.

Prema Uredbi, Zeleni pasoš važi samo 180 dana, odnosno pola godijne, nakon prijema druge doze, što je i rok koji se prihvata za potvrdu o preležanom kovid19.

Rauh polazi od toga da će vakcina za obnavljanje imuniteta biti potrebna od avgusta ili septembra, pošto se na jesen očekuje novi talas.

Istovremeno nova uredba predviđa i da su koncept prevencije i kovid redar potrebni od sada samo za manifestacije sa više od 500 osoba.

U noćnoj gastronomiji se ukida takozvano "3G" pravilo pa više neće postojati ograničenja pristupa.

1 / 8 Foto: Profimedia

Rauh je obrazložio dalje popuštanje mera povoljnom situacijom u bolnicama, kao i smanjenjem broja novih infekcija.

- Sada je pravi trenutak za popuštanje mera - rekao je on.

Uredba od popuštanju mera je preporuka pokrajinama, koje imaju mogućnost da zadrže stroža pravila, kao što je to do sada činio Beč.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.