STIGLA REAKCIJA BALTIKA NA RUSKU PRETNJU NUKLEARNIM ORUŽJEM! Poslali jasnu poruku
Ilustracija, Foto: Profimedia

NIJE NIŠTA NOVO

STIGLA REAKCIJA BALTIKA NA RUSKU PRETNJU NUKLEARNIM ORUŽJEM! Poslali jasnu poruku

Verujem da bi ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantski pakt značajno ojačao NATO, kao i nivo bezbednosti u tim zemljama, rekao je premijer Litvanije

Objavljeno:

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite prokomentarisala je poslednju pretnju Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da se o Baltiku više ne može govoriti bez nuklearnog naoružanja u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO, što je sve verovatnije.

– To što Rusija preti nije ništa novo. Kalinjingrad (ruska enklava na Baltiku) je izuzetno militarizovana zona i takva je već godinama i nalazi se u baltičkom regionu – rekao je Simonite.

Nuklearno oružje je postojalo i ranije

Premijerka Litvanije kaže da snažno podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

– Verujem da bi ulazak ovih zemalja u Severnoatlantsku alijansu značajno ojačao NATO, ali i nivo bezbednosti u tim zemljama. Mislim da će baltičke zemlje pozdraviti tu odluku čim bude objavljena – rekla je ona.

O novoj ruskoj pretnji govorio je i litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas, rekavši da je „besmislena”. On je rekao da je rusko nuklearno oružje postojalo u Kalinjingradu i pre ruske invazije na Ukrajinu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Blizu Kalinjingrada

– Nova ruska pretnja zvuči prilično čudno s obzirom na to da znamo da su Rusi imali nuklearno oružje 100 kilometara od granice sa Litvanijom i pre ukrajinske krize. Rusi već dugo imaju nuklearno oružje u Kalinjingradu. Međunarodna zajednica i sve zemlje u regionu su savršeno svesne toga.

Rusi to koriste kao pretnju - rekao je Anusauskas. Ruska enklava Kalinjingrad na obali Baltičkog mora nalazi se između Litvanije i Poljske, dve članice NATO-a.

(Espreso / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.