ŠEF SZO: Svet pruža daleko manje pažnje krizama van Ukrajine
SZO, Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

ratno stanje

ŠEF SZO: Svet pruža daleko manje pažnje krizama van Ukrajine

On je takodje kritikovao medije što ne dokumentuju zločine u Etiopji, ukazujući da se u toj oblasti spaljuju žive ljude

Objavljeno:

Šef svetske zdravstvene organizacije osudio je danas svet zbog gotovo potpune preokupiranosti ratom u Ukrajini i zanemarivanja posledica drugih ratova i kriza u svetu.

Tedros Adhanom Gebrejezus je rekao da druge krize, uključujući u njegovoj zemlji, Etiopiji, ne dobijaju podjednaku pažnju, možda, kako je rekao, zato što oni koji pate nisu belci. Novinarima je generalni direktor SZO rekao da ne zna "da li svet zaista pruža jednaku pažnju životima belaca i crnaca" potpo su krize u Etiopiji, Jemenu, Avganistanu i Siriji prikuple samo "delić" zabrinutosti koju svet pokazuje za Ukrajinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Sva pažnja pružena Ukrajini je naravno vrlo važna zato što to ima uticaj na ceo svet, ali čak ni delić (te pažnje) se ne pruža Tigraju, Jemenu, Avganistanu, Siriji i svim drugim" krizama i sukobima, rekao je Tedros. Tedros je rekao da je opsada etiopske oblasti Tigraj od strane snaga Eritreje i Etiopije jedna od najdužih u savremenoj istoriji i ukazao da nedavno postignuto primirje još nije omogućilo dolazak znatne količine humanitarne pomoći.

"Moram da budem direktan i iskren i kažem da se svet ne ophodi prema ljudskoj rasi na isti način. Neki su više jednaki od drugih", rekao je on. Tedros je ukazao da oko 6.000 ljudi živi u Tigraju sa HIV-om, ali da vlasti više ne znaju gde su te osobe i da se pretpostavlja da su mnoge od njih već umrle. On je opisao situaciju u Tigraju kao "tragičnu" i rekao da se nada da će se svet "prizvati pameti" i ophoditi se prema svim ljudskim životima podjednako. On je takodje kritikovao medije što ne dokumentuju zločine u Etiopji, ukazujući da se u toj oblasti spaljuju žive ljude. "Ne znam ni da li su mediji to ozbiljno shvatili", rekao je Tedros.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.