DANAS BEZ OVIH STVARI NE MOŽEMO ZAMISLITI ŽIVOT: 10 stvari koje su izumile ŽENE
Žene izumitelji, Foto: Printscreen/youtube/ KLIK TUBE

svetski izumi

DANAS BEZ OVIH STVARI NE MOŽEMO ZAMISLITI ŽIVOT: 10 stvari koje su izumile ŽENE

Bez ovih inovacija ne bismo mogli zamisliti svoju svakodnevicu

Objavljeno:

Dan bez žena isto je kao i da dan bez omiljene kafe, dobrog piva, pa čak i WiFi-ja. Bez žena bi vaša kosa svaki dan bila zapetljana i zamršena, a vaše bi bebe još uvek nosile platnene pelene.

Iskreno, ne možemo ni zamisliti što bi svet bio bez žena i inovacija za koje su one zaslužne. Bio bi to manje napredan svet, dosadan i nezanimljiv, ali zahvaljujući ženskoj sposobnosti, on je pun otkrića koja nam donose obilje užitaka!

1. Pivo

Čaša piva
Čaša pivafoto: Filip Plavčić

Volite pijuckati hladno pivo tokom vrućeg dana? I dok su muškarci glavna meta većine oglasa za pivo, mi samo možemo zahvaliti ženama za ovom piću. Prema istraživanju istoričarke Jane Peyton, najstariji dokazi o postojanju piva u Velikoj Britaniji datiraju hiljadama godina unazad, kad se pivo pravilo unutar kuća, a upravo su žene bile primarno pivari. Mi možemo tome samo – nazdraviti!

2. WiFi

Ruter za wifi
Ruter za wifi foto: Profimedia

Pre nego što se počnete žaliti da vam je WiFi spor, razmislite o decenijskih inovacija koja su mu prethodila. WiFi ne bi bio moguć bez glumice Hedy Lamarr, koja se dosađivala u Hollywooda pa slobodno vreme provodila radeći naučne eksperimente. U nastojanju da pomogne saveznicima tokom Drugog svetskog rata, Hedy je američkoj mornarici predstavila svoj patent – radio sa raspršenim spektrom, koji je preteča današnjeg WiFi-ja.

3. Četka za kosu

Četka
foto: Promo

Iako ne postoje dokazi ko se prvi dosetio četke za kosu ili češlja, znamo ko je patentirao prvu četku za kosu, a to je – pogodili ste – žena. Lyda Newman, crkninja s Manhattana, pionirka je upotrebe sintetičkih iglica u četki za kosu, a svoj je izum patentirala daleke 1898. godine.

4. Društvena igra Monopol

Monopol, Društvena igra
foto: Printscreen/youtube/IronMan27 Drustvene Igre

Možete ga voleti ili mrziti, ali nito ne može tvrditi da Monopol nije popularan. Ovu je igru izumila žena, ali je jedan muškarac pobrao svu slavu za to. Elizabeth “Lizzie” Magie zaslužna je za prvu verziju i patentirala je 1903. godine, ali 30 godina kasnije, Charles Darrow je njenu ideju razvio u ono što danas poznajemo kao Monopol. Svoj je izum prodao braći Parker 1935. godine, o ostalo je istorija.

5. Jutarnja kafa

Zrna crne kafe
Zrna crne kafe foto: Profimedia

Sledeći put kada ujutro srknete omiljenu kafu sa svežim filterom nazdravite i Melitti Bentz. Zahvaljujući ovoj nemačkoj domaćici i njenoj inovaciji iz 1908, možemo uživati u omiljenoj aromi, a da ne moramo pre toga koristiti mli za kafu

6. Harry Potter

hari poter
foto: Printscreen Facebook / HarryPotter

S pola milijarde štampanih knjiga o Harryju Potteru, na više od 70 svetskih jezika, sigurno je kako je veliki deo svetske populacije doživeo magični put malog čarobnjaka. Bez Potterove autorke J. K. Rowling imali bismo puno manje magije u našim životima, a možda jedina magičnija priča od one o malom čarobnjaku jeste životna priča same autorke. Podsetimo, Rowling je primala socijalnu pomoć i živela u priličnom siromaštvu pre nego se setila napisati knjigu o Harryju Potteru.

7. Moderne pelene

pelene
foto: Profimedia

Svaki put kada budete menjali prljavu dečju pelenu setite se da za to zahvalite Marion Donovan. Naime, umorna od dolaska u vrtić i pronalaženja vlažnih platnenih pelena, Marion je odlučila izumiti vodootporne pelene. Iako je patentirala svoj izum 1951. godine, nikada nije pronašla proizvođača koji je htio kupiti njen dizajn – jer, naravno, muškarci koji su bili na vrhu kompanija, nisu smatrali to potrebnim.

8. Beautyblender

Bjuti blender, Sunđer za šminkanje
foto: Printscreen/Youtube/Beauty Insider

Karakterističi sunđerčić za nanošenje make upa postala je pravi fenomen. U svetu se svake minute proda 17 ovih sunđera, a pronaći ćete ih u baš svakoj kozmetičkoj torbici. Ovaj se sunđer prvi put pojavio u prodavnicama 2003. godine, a za nju je ‘kriva’ snalažljiva i spretna vizažista Rea Ann Silva.

9. Keksi sa čokoladnim komadima

Keksi, Kolači, Keksići
foto: Printscreen/Instagram/rtlliving

Jednog slavnog dana 1938. godine Ruth Graves Wakefield, koja je vodila svratište Toll House Inn, odlučila je napraviti svoje poznate kolačića od maslaca, kada se dosetila u njih ubaciti sitno seckane komadiće čokolade. Iako postoji nekoliko verzija ove priče, čini se kako je najverodostojnija ona o tome da je koristila Nestlé čokoladu. Ubrzo nakon toga, upravo je Nestlé kupio prava na recept, kao i ime Toll House.

10. Web pretraživač

Opera, Brauzer, Internet, Pretraživač
foto: Opera.com

Prvi svetski računarski programer bila je žena po imenu Ada Lovelace, a njen je uticaj u ovoj industriji puno veći nego što možda mislite. Naime, Ada je živela u Londonu od 1815. do 1852. godine i bila je uticajna saradnica Charlesa Babbage, koji je izmislio analitički stroj, jedan od prvih mehaničkih računara nalik današnjim modernim računarima. Stoga vaše omiljene aplikacije i web stranice koje proveravate svaki dan, ne bi bile moguće bez Ade.

( Espreso / StorySretna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.